• Marten van Dijl

'De Chinezen komen eraan'

BARNEVELD - Van een invasie is (nog) geen sprake, maar steeds meer Chinese toeristen vieren vakantie op de Veluwe. Dat vermoedt Cees Hoogeveen, voorzitter van Toeristisch Aanjaagteam Barneveld. Erik van Ee van De Beeldentuin uit Garderen denkt er net zo over. ,,Er kwamen afgelopen zomer zeker zeven bussen met Chinezen naar ons zandsculpturenfestijn. Daar zijn we erg blij mee, want ze schaffen veel souvenirs aan.''

 

Hoogeveen en Van Ee reageren op een bericht van NBTC Holland Marketing, het bureau dat het aantal buitenlandse toeristen in Nederland registreert. In totaal waren dat er bijna 14 miljoen, een stijging van 10 procent. Het aantal Chinezen blijft weliswaar beperkt tot 250.000, maar steeg met 18 procent wel het snelst.

GROEIMARKT Afgelopen najaar voorspelde het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen al dat het aantal Chinese toeristen explosief zal stijgen. In 2025 wordt gerekend op 800.000 Chinezen. ,,Een heel interessante groeimarkt, waar mooie kansen liggen voor de ondernemers. De vijver is groter dan de druppels die nu op de Veluwe terechtkomen. Hiermee moeten we aan de slag, zeker nu het bezoek van de Russische gasten als gevolg van alle politiek-mondiale ontwikkelingen terugvalt", vindt Hoogeveen.

Hij zou het logisch vinden als er de komende jaren meer inspanningen geleverd worden om Aziatische gasten het naar de zin te maken. ,,We zijn nog niet klaar voor de Chinees." Navraag leert dat Chinese toeristen prijs stellen op Chinees sprekend personeel, veel en snel eten en 'licht reizen'. Een tandenborstel, scheerspullen en sloffen op de kamer worden gewaardeerd. Verder wil de Chinees bij een bezoek aan Nederland 'weinig betalen voor de kamer, maar heel veel uitgeven aan shoppen.' ,,Het zou niet gek zijn als ondernemers zich eens gaan verdiepen in hun voorkeuren. Daarmee kun je je ook duidelijk onderscheiden."

FOTO'S Erik van Ee van De Beeldentuin bevestigt de opmars van de Aziatische gasten. ,,Voorgaande jaren verwelkomden we wel eens een handjevol Chinezen of Japanners, maar afgelopen zomer zag je een duidelijke toename. Er kwamen zeker zeven touringcars met dertig tot veertig man ons terrein op." Het gevolg? ,,Tja, het beeld dat ze overal een foto van willen maken klopt. Van elk beeld worden minstens acht verschillende foto's geschoten. Ik vermoed dat ze bang zijn om een bezienswaardigheid te missen", stelt Van Ee.

Overigens komen niet alle touringcars rechtstreeks uit Amsterdam. ,,Nee, ik heb gehoord dat Chinezen ook gebruik maken van de campings in Nederland. Ik durf alleen niet te zeggen of ze al op campings op de Veluwe staan. Maar hun bezoek duurt blijkbaar langer dan één of twee dagen." De buitenlandse bezoekers kunnen op veel waardering van Van Ee rekenen, maar het horeca-aanbod wordt nog niet aangepast. ,,De aantallen zijn nog niet zo hoog dat dat de moeite waard zou zijn. Gelukkig lust iedereen een hamburger en cola." 

Van Ee benadrukt dat de Aziaten vrolijke toeristen zijn. ,,De sfeer is goed. Bovendien waarderen ze typisch Nederlandse dingen, zoals de beelden uit grootmoeders tijd. Ook de verkoop van souvenirs is geweldig. De Garderense munt, de kleine molentjes en de delftsblauwe tegeltjes vinden gretig aftrek", aldus Van Ee, die hoopt dat deze ontwikkeling doorzet. ,,Het zou gek zijn als we ze niet welkom zouden heten."

Hoogeveen denkt dat dit kalenderjaar in dat opzicht ook kansrijk is. ,,Dit is het Van Gogh-jaar, waarin we herdenken dat de kunstschilder 125 jaar geleden stierf. Dat gaat voor een nieuwe hausse zorgen, zeker omdat Van Gogh in Azië bekender schijnt te zijn dat Rembrandt. Het Kröller-Müller Museum organiseert een tentoonstelling, ook het park De Hoge Veluwe organiseert diverse activiteiten. Ik hoop dat er in Barneveld en omgeving ook op ingespeeld wordt. Het zou mooi zijn als we de Chinees met elkaar een paar dagen op de Veluwe kunnen houden."