De Korrel verlaat Zwartebroek

ZWARTEBROEK/BARNEVELD De Korrel uit Zwartebroek, producent in paneermeel, verhuist naar een nieuwe locatie op bedrijventerrein Harselaar West-west. Op deze plek is meer ruimte om uit te breiden. ,,We moeten wel, willen we de concurrentie voor zijn. We hebben nu een heldere visie voor de komende jaren.''

Door Wouter van Dijk

Dat zegt algemeen directeur John Dokter van De Korrel desgevraagd. Nog deze maand start, als alles goed verloopt, de bouw van de nieuwe fabriek, een hal van 5500 vierkante meter groot. ,,We zetten daarmee een grote stap, niet alleen omdat we daarmee met de productie aan de Damweg in Zwartebroek, onze bakermat verlaten." Op de nieuwe plek kan het bedrijf naar eigen zeggen de productie verhogen naar maximaal 25 miljoen kilo paneermeel per jaar. ,,Daarnaast hebben we ook nieuwe machines aangekocht voor hoogwaardige paneermeelproducties. Denk aan krokant en luchtig paneermeel voor bijvoorbeeld kroketten en kaassouflés, maar ook aan gekleurd paneermeel, bijvoorbeeld voor de bamischijf.''

MULTINATIONALS Uitbreiding in Zwartebroek was niet meer mogelijk. ,,Eerder zijn we verhuisd van het centrum naar net buiten de bebouwde kom. Op die plek hebben we al drie keer kunnen uitbreiden, de laatste keer in 1998. Nu zitten we hier echt aan onze grenzen en rest alleen nog uitwijken.''

De slag die het Zwartebroekse bedrijf met de verhuizing slaat is volgens Dokter nodig om te kunnen blijven concurreren met grote multinationals. ,,Momenteel zijn er nog maar twee paneermeelproducenten in Nederland, vorig jaar waren dat er nog vier. Andere bedrijven vertrokken of zijn opgeslokt door de multinationals, wij willen onze eigen koers blijven varen en eigen baas blijven."

De verhuizing heeft volgens Dokter geen consequenties voor het in totaal vijftig man tellende personeel. ,,Er wordt niemand ontslagen, maar er komen ook geen arbeidsplaatsen bij. Met name door investering in grotere machines kunnen we de productie opschroeven. Uiteraard ligt het vertrek uit Zwartebroek bij sommigen emotioneel gevoelig, maar er is ook begrip."

ZESTIG JAAR De Korrel maakt onderdeel uit van De Korrel Beheer Groep, waaronder ook Mastermix en HB Specialty Foods op bedrijventerrein De Tolboom in Terschuur vallen. ,,Dat onderdeel blijft gewoon bestaan, evenals het kantoor."

De Korrel werd in 1955 opgericht in Zwartebroek als fouragehandel in een oude schuur midden in het dorp. Het bedrijf is dit jaar begonnen aan zijn zestigste levensjaar. Na de oprichting van ECS paneermeelindustrie in 1993 door Paul Vos en de overname en samenvoeging in 1999, ligt de focus voor dit onderdeel geheel op vers gebakken brood voor paneermeel. Aanvankelijk werd dit gemaakt van zogenoemd retourbrood van grote bakkerijen, maar sinds 1993 bakt het bedrijf zelf het brood als basis voor het paneermeel. De verwachting is dat de nieuwe bedrijfshal op Harselaar West-west in mei of juni gereed is, zodat de machines geplaatst en getest kunnen gaan worden. ,,De verhuizing van de productie volgt dan later dit jaar."