• Edward Doelman

'De wereld veroveren met Barnevelds slot'

BARNEVELD Voor de auto is automatische deurvergrendeling gemeengoed, voor de woning nog niet. Als het aan René de Beer ligt, gaat daar binnen afzienbare tijd verandering in komen. Samen met broer Mark hoopt hij op een doorbraak van hun Invited Smart Lock. ,,We moeten alleen nog het geluidsprobleem oplossen."

Door Edward Doelman

 

Volgens René de Beer ligt het voor de hand. ,,De manier waarop we onze auto open en dicht doen, gaan we ook toepassen op huizen. Aan dat gemak zullen we heel snel gewend raken", verwacht hij. Onder de vlag van Invited BV, onderdeel van de De Beer Groep, werd de afgelopen jaren gewerkt aan de ontwikkeling van dat idee. ,,Met zusterbedrijf Asfra zijn we al jaren gespecialiseerd in hang- en sluitwerk. Het punt is dat we in deze markt vooral als tussenpersoon fungeerden, tussen buitenlandse fabrikant en handel. Om daar niet afhankelijk van te worden, hadden we al een tijdje de wens om een eigen product te ontwikkelen."

 

Via via kwam De Beer eind 2013 in contact met de ontwikkelaar van LOXX, de voorloper van de Invited Smart Lock. ,,Die was in 2007 al begonnen met het idee om met een afstandsbediening het slot van je deur open en dicht te doen. Daarmee was hij zijn tijd ver vooruit."

De eerste fabrieksvariant strandde in 2010, toen het betreffende bedrijf failliet ging. ,,Toen ons werd gevraagd of dat idee niks voor ons was, hebben wij de eerste zending naar Barneveld gehaald. Daar bleek dat het ding vol technische fouten zat", schetst De Beer. Het idee sprak echter wel tot de verbeelding. ,,Dit is de tijd van 'Internet of Things' en de 'Home Automation', waarin veel fysieke handelingen overgenomen worden door elektronica en IT. Het idee dat je tegenwoordig nog steeds een sleutel in een gat moet steken, is eigenlijk best ouderwets."

 

BRODDELWERK Invited hervatte met de softwareontwikkelaar van de LOXX de uitvinding. ,,Er zaten verschillende technische bugs in, die verholpen moesten worden." Dat bleek in eerste instantie nog niet eenvoudig. ,,We zijn inmiddels ruim anderhalf jaar verder, nu kan ik wel zeggen dat die eerste versie eigenlijk broddelwerk was", geeft De Beer aan. Met een andere ontwikkelaar werden de handen ineengeslagen, waardoor inmiddels de Invited Smart Lock een feit is. ,,De eerste tweehonderd exemplaren hebben we via internet al verkocht."

Hij benadrukt dat het de automatische deurvergrendeling net zo veilig is als een ouderwets slot. ,,In Nederland hebben de meeste deuren een europrofielcilinder met vaak een driepuntssluiting. De Invited kan op bijna iedere deur met zo'n cilinder geplaatst worden."

De montage blijkt een fluitje van een cent. In ongeveer tien minuten is de deur aan de binnenzijde bevestigd. ,,Iedere deur heeft unieke code. De signalen worden beveiligd met de modernste 128-bits encryptie, die eigenlijk neerkomt op hetzelfde beveiligingsprotocol als bij online bankieren." De automatische deurvergrendeling is inmiddels ook SKG gekeurd. ,,Dat betekent dat we voldoen aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen."

VOLUME Met al die randvoorwaarden lijkt niets een doorbraak meer in de weg te staan. ,,We willen deze zomer de laatste verbeteringen aanbrengen. Het laatste probleem is eigenlijk nog het geluid dat gemaakt wordt op het moment dat de deur automatisch ver- of ontgrendeld wordt. Het volume is nu nog te hard."

Wanneer Invited dit probleem weet te verhelpen, lonkt de consumentenmarkt. ,,We hebben een nauwe band met een groot distributeur met een breed netwerk in de retail. Zij zijn laaiend enthousiast. Uiteindelijk is het de bedoeling dat onze oplossing aan het eind van dit kalenderjaar in elektronicazaken en bouwmarkten te koop is."

Volgens De Beer is het de bedoeling dat de Invited Smart Lock voor 299 euro verkocht gaat worden aan het grote publiek. ,,Natuurlijk is het ter bevordering van comfort, maar als we de reacties uit de retail moeten geloven, kan het heel snel gaan."

Is De Beer voorbereid op de grote doorbraak? ,,Daar zijn we op dit moment druk mee bezig, ook met het aantrekken van kapitaal. Voor de productie en lancering heb je toch al snel twee miljoen nodig", weet De Beer. Wereldwijd zijn twee a drie soortgelijke initiatieven in de maak. ,,Maar dat is onvergelijkbaar met wat wij in Nederland hebben. In de VS zijn er geen europrofielcilinders en driepuntssluitingen."

Om die reden lijken de perspectieven gunstig. ,,We moeten doorpakken deze zomer. Dan kan het een mooie winter worden."