• Peter Verburgh geeft een kookworkshop aan leerlingen van groep 8 van Basisschool De Zaaier in Harskamp.

    De Zaaier
  • De Zaaier
  • De Zaaier
  • De Zaaier

De Zaaier: Wentelteefjes en taart tegen voedselverspilling

HARSKAMP de kinderen van groep 8 van basisschool De Zaaier in Harskamp hebben les gehad over voedselverspilling. Dit in het kader van een nieuw initiatief van Rabobank Gelderse Vallei, waarbij de bank een lespakket over voedselverspilling beschikbaar stelt aan basisscholen in de regio. De bank ontwikkelde het lespakket Rabo Foodcourt in samenwerking met de lokale ledenraad.

BAKKERIJ WAAL In de projectweek brachten de kinderen een bezoek aan Bakkerij Waal in Harskamp en ook hebben ze kennis gemaakt met voor hen onbekende en misvormde groente. Ze kregen dagelijks les over voedselverspilling en zijn zelf aan de slag gegaan om voedselverspilling tegen te gaan. Er werd een hele week oud brood van thuis ingezameld zodat inzichtelijk werd hoeveel brood een klas in een week tijd verspilt.

KOOKWORKSHOP Onder begeleiding van Peter Verburgh, ledenraadslid en eigenaar van Catering en partyservie De Molen, sloten de kinderen de week af met een kookworkshop, waarbij allerlei gerechten gemaakt werden van oud brood; een broodpizza, appelcrumble, wentelteefjes en zelfs een chocoladebroodtaart. Deze gerechtjes presenteerden de kinderen vervolgens vol trots aan ouders, opa's en oma's, broertjes en zusjes en andere kinderen op school. Natuurlijk moest er zelf ook geproefd worden.


FOORDCOURT Over het doel van de Foodcourt zegt Peter Verburgh: ,,Via het lespakket willen we kinderen op een eenvoudige manier bewust maken van het feit dat we met zijn allen eenderde van ons voedsel verspillen en dat we daar iets aan kunnen doen door creatief met voedsel om te gaan. Niet weggooien dus dat oude brood, maar er iets lekkers van maken. Ook de appels die ik gebruik voor de appelcrumble zijn valappels van een lokale boerderij."


LESPAKKET Het lespakket 'Voedselverspilling' is bedoeld voor leerlingen van groep 7/8. Scholen die interesse hebben in het lespakket kunnen contact opnemen met de bank via communicatie.gv@rabobank.nl.

Het lespakket bestaat uit een grote box met daarin: een usb-stick met het lespakket (instructie voor leerkracht, didgibord-presentatie en opdrachten voor de leerlingen), 30 schorten voor de kookworkshop, 30 receptenboekjes met daarin al voorgedrukt een aantal recepten van oud brood en ruimte om eigen recepten toe te voegen, 30 werkboekjes met opdrachten en vershoudclips voor de leerlingen, waarmee ze de houdbaarheidsdatum van voedsel kunnen verlengen.