• Dierenambulance Putten-Barneveld

'Klein, pluizig iets' blijkt gewonde jonge hermelijn

BARNEVELD Medewerkers van de dierenambulance Putten-Barneveld kregen dinsdag een melding van mensen die 'een bijzonder diertje in hun tuin vonden'. Een jonge hermelijn was het slachtoffer geworden van een kat aan de Drostendijk.

Een hermelijn houdt zich veel schuil en laat zich dus weinig zien in het land. ,,Ik doe dit nu negen jaar, maar heb nog nooit een melding van een gevonden hermelijn voorbij zien komen", schetst Cor Lubbers. Het 'klein, pluizig iets', zoals de melding bij dierenambulance-medewerkers binnenkwam, bleek de heel jonge, inmiddels ijskoude hermelijn te zijn. ,,Ik heb hem opgewarmd met een kruik en gehakt gevoed. Normaal gaat een dier dan wel weer lopen in zijn hok, maar nu niet. Vandaar dat we naar de dierenarts zijn gegaan." Helaas had het hermelijntje een gebroken rug, dus heeft de dierenarts hem of haar moeten laten inslapen.

Hermelijnen zijn vrij zeldzaam en staat als 'gevoelig zoogdier' op de rode lijst (2009): een overzicht van soorten die uit Nederland zijn verdwenen of dreigen te verdwijnen.