• Arnoud J. Spaaij
  • De Klaveet in Achterveld sluit per 1 december de deuren. De Back2Klaveet-party (archieffoto) wordt verplaatst.

    Jan Pit/BDU

Doek valt voor De Klaveet

ACHTERVELD De Klaveet in Achterveld sluit per 1 december de deuren. Zo komt er een eind aan de ooit landelijk bekende discotheek en populaire trouwlocatie.

Arnoud J Spaaij

Al enige tijd staat het bedrijf aan de Postweg te koop. Eigenaren Arie Raterink en Bert van Ee wilden aanvankelijk nog een impuls geven aan de bedrijfsactiviteiten maar hebben uiteindelijk de knoop doorgehakt. Het personeel is vorige week geïnformeerd.

Geluiden dat het bedrijf failliet is, worden door Arie Raterink in alle toonaarden ontkend. Maar dat al langere tijd niet meer de drukte wordt beleefd van weleer is duidelijk. Dat is dus nu helaas de reden dat de horeca in De Klaveet nog dit jaar stopt. Raterink: ,,Het bedrijf staat te koop en we hebben uitzicht dat we het pand hebben verkocht. Zonder pand is er natuurlijk geen horeca voor ons meer mogelijk. Het is niet uit te sluiten dat er alsnog een faillissement volgt, dat kan je natuurlijk nooit zeggen."

LANDELIJKE BEKENDHEID Begin jaren '80 werd De Klaveet van de familie Van Wegen overgenomen. Het bedrijf werd toen als manege en taveerne geëxploiteerd. De manege kreeg een andere bestemming. In de grote hal werd een houten vloer gelegd en wekelijks kwam jeugd, aanvankelijk uit de omliggende dorpen, af op de voor die tijd grote disco's. Veronica's drive-inn show, My Melody's Disco Show en andere roadshows waren razend populair. Daardoor kreeg De Klaveet al snel landelijke bekendheid. Naast de zaterdagavond werden ook op andere momenten activiteiten georganiseerd. De zondagmiddag en zelfs even de vrijdagavond werden bijna even populair. Het leidde bijna vanzelfsprekend tot problemen met parkeren en geluidsoverlast. Maar het werd opgelost, niet in de laatste plaats omdat het succes van De Klaveet doorging.

Naast de roadshows kwamen al snel diverse artiesten en bands optreden. Een van hoogte punten was, rond 1990, de serie van 36 radiouitzendingen van NCRV's Paperclip live. Het programma werd op zaterdagmiddag tussen 12.00 en 14.00 uur uitgezonden vanuit De Klaveet. Presentator Sjors Fröhlich bracht artiesten als Luv', Rob de Nijs, Normaal, Bertus Stijgerpijp en Rocco Granata onder de aandacht.

TROUWLOCATIE De disco's op zaterdagavond leidden op enig moment tot veel overlast. Bezoekers werden met bussen uit Amersfoort gehaald. Daarmee kwam ook uitgaansvandalisme naar De Klaveet. Uiteindelijk werd gekozen om de disco's te stoppen. De Klaveet werd daarna voor menig bruidspaar de trouwlocatie. Bedrijfsfeesten en andere grote gezelschappen vonden nog hun weg maar de laatste jaren niet meer in groten getale. Raterink: ,,We zien zelf ook dat een investering, verbouwing, mogelijk had geholpen. Maar daarvoor ontbraken de mogelijkheden."

Het jaarlijkse feest Back2Klaveet dat altijd in januari wordt georganiseerd door Ronde Tafel Scherpenzeel gaat in 2017 wel door, maar op andere locatie. Die wordt nog bekendgemaakt.