'Drempelcheck' in Garderen

GARDEREN De Barneveldse gehandicaptenraad onderwerpt in oktober, tijdens de nationale 'Week van de Toegankelijkheid', het dorp Garderen aan een toegankelijkheidscheck. De raad kijkt vooral naar drempels, stoepjes, trappen en beschikbaarheid van invalidentoiletten.

Door Wouter van Dijk

Maar ook bijvoorbeeld de breedte van deurposten, de afmetingen van parkeerplaatsen voor invaliden en de bereikbaarheid van een eventuele lift wanneer dat nodig is wordt kritisch beschouwd. Dat meldt Peter de Bliek namens de gehandicaptenraad. ,,We gaan onder meer verschillende winkels bezoeken, maar kijken ook kritisch naar de openbare weg." Ook de toegankelijkheid van het Veluws Zandsculpturenfestijn aan de Oude Barnevelderweg staat op de checklist. De leden van de raad zitten zelf in een rolstoel en zijn wat dat betreft ervaringsdeskundigen.Na het bezoek zal de raad alle bevindingen in een rapport publiceren en verbeterpunten communiceren met betrokken partijen.

Aandacht voor toegankelijkheid voor onder anderen mensen in een rolstoel is van groot belang, stelt De Bliek. Een te hoge drempel bij een winkel of horecazaak beperkt direct de bewegingsvrijheid van mindervaliden, aldus de raad.

Uit ervaring weet de gehandicaptenraad inmiddels dat steeds meer particulieren rekening houden met rolstoelers, maar vooral ook dat een check door de gehandicaptenraad tot verbeteringen leidt. ,,Vorig jaar bezochten we twee sportverenigingen, waarbij we keken naar de toegankelijkheid. Met name tennisvereniging LTC Barneveld heeft onze aandachtspunten zeer serieus genomen: zo'n negentig procent van onze verbeterpunten is inmiddels gerealiseerd. Daar zijn we heel tevreden mee."

Over het algemeen signaleert de Barneveldse gehandicaptenraad gemeentebreed de afgelopen jaren meer aandacht voor toegankelijkheid. De raad wordt ook geregeld door de gemeente Barneveld gevraagd mee te denken over nieuwe ontwikkelingen en bouwprojecten.