• ...

Drugsbezit in Barneveld wordt strafbaar

BARNEVELD Wie over enige tijd in het bezit van drugs in Barneveld wordt aangehouden door een boa of een agent, kan een last onder dwangsom opgelegd krijgen. De gemeente Barneveld wil de algemene plaatselijke verordening (apv) namelijk zodanig aanpassen, dat ook het 'voorhanden hebben van drugs' geldt als overtreding.

Dat meldt het Barneveldse college van burgemeester en wethouders, in antwoord op SGP-vragen die nog voor de zomervakantie waren ingediend. Volgens de nu geldende apv in Barneveld is iemand in overtreding wanneer het 'afleveren, aanbieden of verwerven van drugs' wordt geconstateerd, in de volksmond dealen. ,,Bij de eerstvolgende wijziging van de verordening willen we de gemeenteraad voorstellen dit te verruimen. Hierdoor zal de last onder dwangsom ook ruimer ingezet worden'', aldus het college.

Met dat laatste doelt het college op het middel dat sinds maart dit jaar regiobreed wordt ingezet, nadat politie Oost-Nederland hiertoe een verzoek indiende. Naar het voorbeeld van het middel dat sinds twee jaar bestaat om via een last onder dwangsom personen aan te houden met inbrekerswerktuig bij zich, wordt deze methode nu ook ingezet om drugsgerelateerde overlast aan te pakken. Bij een dwangsom hoeven overtreders nog niet direct een boete te betalen, maar ze krijgen wel een waarschuwing. Bij herhaling kan er alsnog een boete van duizenden euro's opgelegd worden.

Deze aanpak is eerder ontwikkeld door de gemeente Putten. De SGP-fractie wilde weten of dit ook voor Barneveld een optie is, als waarschuwend middel. Volgens het college is deze aanpak inmiddels ook besproken binnen de driehoek (burgemeester, politiechef en officier van justitie) en overgenomen, om verplaatsing van drugsproblematiek te voorkomen. Tot op heden is er overigens in Barneveld nog geen last onder dwangsom opgelegd.

De SGP stelde de vragen over een steviger drugsaanpak in juni al, mede naar aanleiding van signalen over drugsgebruik rondom de Ds. J. Fraanjeschool in Barneveld, waar in die maand ook brand werd gesticht. De fractie haalde ook een passage uit de Barneveldse Veiligheidsmonitor aan, waarin specifiek drugsgebruik of -handel in de Barneveldse wijken Zuid II, De Lors en Oldenbarneveld werd genoemd. Dat de beantwoording nu pas komt, heeft ermee te maken dat deze vragen ,,in de vakantieperiode tussen wal en schip zijn geraakt.''