• Lex van Lieshout

Eigenaren Chickfriend gearresteerd

BARNEVELD De 24- en 31-jarige eigenaren van de Barneveldse bloedluisbestrijder Chickfriend zijn vandaag gearresteerd. Hun woningen zijn doorzocht. De mannen worden ervan verdacht de volksgezondheid in gevaar te hebben gebracht door het middel fipronil te hebben geleverd of toegepast in kippenstallen. Daarnaast worden zij verdacht van het voorhanden hebben van een verboden middel.

De arrestatie vond plaats tijdens invallen op adressen in Nederland en België, in het kader van het strafrechtelijk onderzoek dat er loopt naar het bedrijf. In totaal zijn donderdag acht locaties in Nederland doorzocht, waaronder de woningen van de twee mannen in Barneveld en Nederhemert (gemeente Zaltbommel) en een huis waar één van de verdachten verbleef.

In Bergen op Zoom werd verder een woning doorzocht die in verband wordt gebracht met een Belgische toeleverancier. In de omgeving van Uden werd de woning van de vermoedelijke Nederlandse handelaar in fipronil doorzocht. In Lunteren gebeurde dat bij een opslagloods. Verder werden nog twee locaties in Nederland op verzoek van Belgische opsporingsdiensten onder de loep genomen.

Behalve de administratie zijn waardevolle goederen, zoals auto's en banktegoeden en onroerend goed in beslag genomen. De inlichtingen- en opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voert het onderzoek uit onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM). Dat gebeurt in samenwerking met Belgische opsporingsdiensten.

Door het fipronil-gebruik van raakten over het hele land miljoenen eieren besmet met de stof. Zo'n 180 pluimveebedrijven die zaken hebben gedaan met Chickfriend werden eind juli door de NVWA geblokkeerd, waaronder zeker 69 in de Gelderse Vallei. Chickfriend zou de fipronil hebben afgenomen bij het bedrijf Poultry-Vision in het Belgische Weelde. Ook daar is het onderzoek in volle gang.

Het strafrechtelijk onderzoek begon half juli. Er zijn monsters genomen bij de pluimveehouders en van stoffen in de apparatuur van het bedrijf dat het middel toepaste bij de pluimveehouders.

De schade voor de pluimveesector als gevolg van het schandaal met de verontreinigde eieren bedraagt nu al minimaal 150 miljoen euro, liet de vakgroep pluimveehouderij van land- en tuinbouworganisatie ZLTO donderdag weten.