• Het Dijkje in Barneveld staat zaterdag in het teken van Dickens. Deze foto is gemaakt in Garderen.

    Henk Hutten

26 bijzondere figuren op 'Dickens-dijkje' Barneveld

BARNEVELD Het 'Dickens-Dijkje' is de nieuwste attractie van Candlelight Shopping in Barneveld. Bezoekers komen oog in oog te staan met 26 ,,bijzondere figuren'' en het complete winkelstraatje ademt zaterdag de karakteristieke sfeer van het Engeland van de negentiende eeuw.

,,Het begin van een mooie nieuwe traditie”, hoopt Simone Giele, één van de initiatiefnemers. De organisatie haalt alles uit de kast om bezoekers te verrassen; van kerstmuziek tot oud-Hollandse spelen en van de figuranten tot hapjes en drankjes. Ook zet de organisatie kerstbomen neer die het Dickensverhaal compleet maken. Na afloop gaan die bomen naar gezinnen die zijn aangewezen op de hulp van de Voedselbank, vertelt Giele. ,,We hebben samen, vanuit de kerstgedachte, besloten om de bomen aan hen te schenken. Boekettenspecialist Petersen verdubbelt het aantal bomen, waardoor we nóg meer gezinnen blij kunnen maken.”

UITBREIDING Het ‘Dickensterrein’ is een idee van Joyce van Zomeren. ,,We kijken uit naar de eerste editie'', zegt Giele. ,,Als het in de smaak valt, gaan we de komende jaren mogelijk uitbreiden.'' Candlelight vindt aanstaande zaterdag van 17.00 uur tot 21.00 uur plaats in het Barneveldse centrum. Naast een bezoek aan het ‘Dickensdijkje’ kunnen geïnteresseerden ook genieten van vuurspuwers, muziek en andere acts. Speciaal voor kinderen rijdt een treintje door het dorp. Candlelight wordt georganiseerd door de Barneveldse Middenstand Vereniging.