• De vrijwilligers tijdens de 37ste Ballonfiësta Barneveld zijn er klaar voor.

    Ben Bläss

Droomstart lonkt voor Ballonfiësta Barneveld

BARNEVELD Zelden zal de Koewei er in de aanloop van de Ballonfiësta Barneveld beter hebben uitgezien dan voor de 37ste editie, die vanavond begint. ,,De regen van de afgelopen weken heeft het veld heel erg goed gedaan", zegt voorzitter Jack de Jong. ,,En de weersvoorspellingen voor de komende dagen zien er uitstekend uit , dus we hebben er ongelooflijk veel zin in."

Jannes Bijlsma

Tijdens de bestuursvergadering van het evenement, gisteravond, keken de leden elkaar vol enthousiasme aan. De weerstations zijn zonder uitzondering zeer positief over de komende dagen: aangename temperaturen en relatief weinig wind. Het ideale recept dus voor een succesvolle editie van de Ballonfiësta. ,,We zeiden tegen elkaar: Dit is echt perfect. De toegangspaden en het veld liggen er geweldig bij. We hebben dit jaar eigenlijk totaal geen zorgen. Dat is ook wel eens leuk. We kijken er enorm naar uit om de bezoekers te ontvangen."

VRIJWILLIGERS Met 'we' bedoelt De Jong ook de ongeveer 180 vrijwilligers die het evenement in goede banen moeten leiden. Gisteren kregen zij hun laatste instructies. ,,Ze hebben allemaal hun badges en kleding gekregen. Nu moet het gebeuren. Ze kunnen niet wachten." Dankbaar is De Jong verder voor de sponsoren die zich in groten getale bij de organisatie hebben gemeld. ,,We hebben er dit jaar ruim 150. Echt geweldig dat we zoveel steun krijgen om dit mooie evenement elk jaar neer te kunnen zetten."

GLOEDNIEUWE BALLON Het ziet ernaar uit dat vandaag, de eerste dag van de Ballonfiësta, de wind vanuit het westen komt. ,,Dit houdt dus in dat we naar het oosten varen, richting Apeldoorn." Verder staat vanavond de doop van een gloednieuwe ballon op het programma.

De Jong doet uit de doeken dat het hier gaat om een exemplaar die de naam 'De Strik' meekrijgt. ,,Het is een ovale ballon met een grote strik, zoals dames die vroeger bovenaan hun jurk droegen. Het is als zodanig duidelijk herkenbaar. Ik vind 'm prachtig, echt iets speciaals. Het is geen recht-toe-recht-aan-ballon met een sponsornaam." Burgemeester Asje van Dijk zal de doop verrichten.