• NOORDLAREN - Nadat vanmorgen bekend werd dat de schaatsmarathon niet in Noordlaren gaat worden gereden is de ijsbaan open gegaan voor iedereen die willen komen schaatsen. ANP ANTON KAPPERS

    Anton Kappers - Thomasson

Midden Nederland Hallen worden omgetoverd tot Winter Wonder Land

BARNEVELD De eerste streken op de overdekte kunstijsbaan in de Midden Nederland Hallen worden aanstaande zaterdag gemaakt, tijdens een besloten evenement. Vanaf maandag staat de ijsbaan twee weken vrijwel exclusief in het teken van schoolschaatsen, waarna . De organisatie kan niet wachten tot het van start gaat. ,,We kunnen het zeggen: 'It giet oan'!", zegt organisator Henny Blokhuis.

Jannes Bijlsma

Zij vertelt dat het initiatief met groot enthousiasme werd ontvangen door de Barneveldse samenleving, nadat in september bekend werd dat aan het eind van dit jaar een kunstijsbaan in de Midden Nederland Hallen wordt neergelegd. Zo doen bijna alle basisscholen mee met het schoolschaatsen. ,,De gemeente Barneveld telt, uit mijn hoofd, 32 basisscholen. Daarvan doen er maar liefst 25 mee. Een prachtig aantal." Er is een rooster gemaakt, waarbij alle scholen hun eigen uren kregen toegewezen. ,,Toen we dit startten, vonden we het een belangrijke voorwaarde dat alle scholen de mogelijkheid kregen op hun eigen moment te kunnen schaatsen. Dat is gelukt, mede dankzij de hulp van een aantal sponsoren."

IJSMEESTERS Die hebben zich ook in voldoende mate aangemeld voor het totale evenement, zegt Blokhuis. ,,We hebben een aantal mooie sponsoren, maar er kunnen nog meer bij. De Midden Nederland Hallen zijn zelf de grootste sponsor, om via deze weg iets terug te doen voor de regio." Ook zijn er de afgelopen tijd vrijwilligers gevonden die hun steentje aan het evenement willen bijdragen. ,,We hebben een samenwerking met IJs- en Skeelervereniging 't Grieze Veen. Die levert bijvoorbeeld de ijsmeesters. Zij zorgen ervoor dat de ijsvloer iedere avond hersteld wordt, zodat deze weer klaar is voor de volgende dag. Hiervoor hebben zij ook een cursus gevolgd. Als tegenprestatie heeft de club in de herfstvakantie gratis een skeelerwedstrijd en skeelerclinics kunnen houden in de Midden Nederland Hallen. Zo snijdt het mes voor ons allebei aan twee kanten." Voor de verkoop van kaartjes, de uitgifte van schaatsen en de catering zijn nog wel vrijwilligers nodig. Zij kunnen zich aanmelden via www.ijsbaanmiddennederland.nl.

GEEN NOREN De ijsvloer wordt 50 meter lang en 15 meter breed. Er kan een ronde van 125 meter op geschaatst worden, waarmee het volgens de organisatie één van de grootste tijdelijke ijsbanen van Nederland wordt. De baan gaat op zaterdag 21 december dan open voor iedereen uit de regio Barneveld. De entree bedraagt 7,50 euro, maar met een speciale bon die tegen die tijd in deze krant wordt gepubliceerd, krijgen de schaatsliefhebbers 1,50 euro korting. ,,Voor die zes euro kunnen ze twee uur schaatsen", zegt Blokhuis. ,,De mensen mogen zelf kunst- of hockeyschaatsen meenemen, geen noren. Er kunnen bij ons ook schaatsen worden gehuurd. Dat kost twee euro."

HAARDVUURTJE Er wordt tot 5 januari een echt winters sfeertje gecreëerd in de Midden Nederland Hallen. ,,Het wordt gaaf: er zullen zo'n vijftig kerstbomen komen te staan, de hallen worden mooi verlicht en er komt een gezellig haardvuurtje. Dit wordt echt een soort Winter Wonder Land, waarvan de bezoekers echt het wow-gevoel zullen krijgen. En het mooie is: we zijn niet afhankelijk van het weer, omdat het overdekt is. Er kan dus gegarandeerd worden geschaatst."

Tussen zaterdag 21 december en zondag 5 januari kan er vrij worden geschaatst op de baan. Deze is zeven dagen per week open, tussen 10.00 en 22.00 uur. Alleen op Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag is de ijsbaan gesloten.