• Midden op de bouwplaats, vlnr: Ton van Krevel, Leida Kevelam en André van de Burgwal.

  Rik Bronkhorst
 • Leida Kevelam is de bedenker van de naam en wint hiermee een ballonvlucht.

  Rik Bronkhorst
 • De sporthal in het nieuwe dorpshuis.

  Rik Bronkhorst
 • De sporthal in het nieuwe dorpshuis.

  Rik Bronkhorst
 • De naam werd door een video vormgegeven.

  Rik Bronkhorst
 • Ton van Krevel (r) en André van de Burgwal in de toekomstige berging.

  Rik Bronkhorst
 • Rik Bronkhorst
 • Rik Bronkhorst

Nieuwe naam dorpshuis Garderen bekend

GARDEREN Het nieuwe dorpshuis aan de Koningsweg in Garderen gaat De Wardborg heten. Die naam werd zaterdagmiddag onthuld tijdens een officieel moment op de bouwplaats. Uit zestig inzendingen werd het idee voor deze naam, van Leida Kevelam, uiteindelijk gekozen. 

Rik Bronkhorst

Ruim honderd mensen kwamen op de onthulling af. Een getal waar Olaf Haanschoten ,,erg blij" mee is, zo vertelde hij tussen de bouwmaterialen. Het dorpshuis, dat in maart moet openen, is namelijk nog lang niet af. Naast de bekendmaking van de naam was de middag ook bedoeld om Garderenen alvast een kijkje te laten nemen in het gebouw. Haanschoten vindt, samen met Plaatselijk Belang, dat het dorpshuis ,,echt moet gaan leven" in het dorp. De openstelling moet hieraan bijdragen.

De Gardereen onderzoekt namens de gemeente de mogelijkheden voor de invulling en exploitatie van het dorpshuis. De afgelopen maanden is hij samen met vertegenwoordigers van Garderense verenigingen en instanties aan het inventariseren hoe zij het dorpshuis optimaal kunnen benutten.

,,Het is belangrijk dat de inwoners zich betrokken voelen bij het nieuwe gemeenschapshuis. Op een dag als vandaag kunnen ze actief meedenken in de vormgeving hiervan."   Haanschoten wil op basis van behoeftes ,,iets moois neerzetten". Mogelijke kritiek of de invulling wel rondkomt wijst hij van de hand. ,,We gaan een dorpshuis creëren waarin jong en oud zich welkom voelt. Het wordt fantastisch."

EUROPEES VOLLEYBAL Ook Ton van Krevel is louter positief. ,,We staan in een waanzinnig mooi dorpshuis", ving de PB-voorzitter zijn toespraak aan. ,,Dit is nog maar een tussenstation, want af, dat is het zeker nog niet. We hebben een hal waarin Europees volleybal gespeeld kan worden, een vergaderzaal en heel veel mogelijkheden. Garderen keek wat de kat uit de boom, maar nu staan we dan echt in het nieuwe dorpshuis." Voor hem kan de dag niet meer stuk.

De tekst gaat verder onder de video. 

GEBELD Dat geldt ook voor Leida Kevelam. Zij en haar man Hans schitterden door afwezigheid toen wethouder André van de Burgwal de naam van het dorpshuis bekendmaakte. ,,Ik had helemaal niet gedacht dat wij de winnende naam zouden indienen", lacht ze ietwat verlegen. ,,Ik werd gebeld dat Hans, die op papier de naam had aangeleverd, maar snel moest komen."    

Tien minuten na de onthulling kwam ze vlug aangelopen. Want ondanks dat de De Wardborg door Hans is ingediend, was het toch echt Leida die deze naam bedacht. ,,Daarom ben ík gekomen." De Koningskoepel had ze op eigen titel als optie aangekaart. Ze vindt het niet vervelend dat die naam het niet is geworden. ,,Ik ben ook met deze keuze heel tevreden", lacht ze. Kevelam wint een ballonvaart, beschikbaar gesteld door de gemeente Barneveld.  

De jury, bestaande uit tien Garderenen uit verschillende leeftijdsgroepen, gaf de volgende motivering bij de keuze van De Wardborg: ,,Garderen heeft een rijke historie waarbij de sporen naar de diverse ijstijden nog steeds te zien zijn. In het wapen van het dorp refereren de bomen rondom de kerk aan het bos Wardlo. Dit eikenbos komt terug in een schenkingsoorkonde uit 855 en is het ontstaan van Garderen.
De gronden van dit bos werden afgegraven en 'omgegaard' tot akkers. Het dorpshuis ligt aan een akker, maar is tegelijkertijd een ingang van het dorp. Een gebouw dat aan de rand van de dorpsvesting ligt. Hiermee een knipoog naar borg, dat van vroeger uit verwijst naar een vesting en bescherming. Vandaar dat wij De Wardborg vinden passen bij de locatie van het dorpshuis in combinatie met de historie van Garderen.