• Barneveldse Krant

Facebook-actie 'Red het Schaffelaartheater'

BARNEVELD Onder titel 'Red het Schaffelaartheater' is Karelien Druijff uit Barneveld afgelopen weekend een actie op Facebook gestart om steunbetuigingen in te zamelen voor het in financiële nood verkerende theater in Barneveld. Doel is de gemeenteraad te overtuigen de benodigde subsidie van 445.000 euro per jaar beschikbaar te stellen later deze maand.

Hans-Lukas Zuurman

Druijff, ook bekend als centrummanager, voert de actie op persoonlijke titel, benadrukt ze. ,,Ik doe dit als bezorgde Barnevelder. Cultuur móet een plek in Barneveld hebben. Dit is een hartekreet. Er is niet één theater in Nederland dat zonder subsidie kan.'' Haar oproep blijkt niet aan dovemansoren gericht: de pagina heeft in één dag ruim 850 likes gekregen. ,,Dit theater hoort bij Barneveld'', schrijft bijvoorbeeld Leo Zondag. Maar er klinkt ook kritiek: ,,Die 450.000 euro structurele subsidie staat volgens mij totaal niet in verhouding tot de jaarlijkse kosten van de exploitatie'', schrijft Jeroen van Lunsen. ,,Het moet echt met minder mogelijk zijn het theater voor Barneveld te behouden.'' En Remon Tobias van der Mark meldt: ,,Ik ben juist zo trots op het Barneveldse theater! Het geeft amateurtheater/muziekverenigingen de kans om voor een groter publiek te spelen.''

CDA-wethouder Eppie Fokkema liet eerder in deze krant al weten dat het subsidiebedrag te verdedigen is. ,,Feitelijk gezien heeft dit theater de afgelopen jaren gewoon te weinig subsidie ontvangen om normaal te kunnen draaien, waardoor men elke keer over het randje scheerde.'' Het theater ontving gemiddeld vier euro subsidie per inwoner, dat wordt nu zeven euro, terwijl het gemiddelde bij vergelijkbare theaters elders in het land op elf euro ligt.

De gevraagde subsidie betreft feitelijk een forse, structurele verhoging van het huidige jaarlijkse subsidiebedrag met enkele tonnen. Tevens wordt de raad gevraagd een lening van een half miljoen euro te vertstrekken. Of de hogere subsidie er komt, is allerminst zeker. Met name Burger Initiatief en SGP en ChristenUnie hebben het achterste van hun tong nog niet laten zien. Achter de schermen lijkt gewerkt te worden aan een tussenoplossing, zo viel vorige week dinsdag waar te nemen tijdens de raadscommissie Bestuur.

Bekijk hier de Facebookpagina 'Red het Schaffelaartheater'