Finse order van 45 miljoen voor Lagerwey

BARNEVELD Lagerwey Wind heeft opnieuw een megaorder in de wacht gesleept. De Barneveldse windturbinebouwer gaat twee grote windparken bouwen in Finland. Met de opdracht - de grootste voor Lagerwey van dit kalenderjaar - is een bedrag van circa 45 miljoen euro gemoeid.

 

Edward Doelman

In het Finse binnenland moeten in de loop van volgend jaar elf windmolens van ruim honderd meter hoog verrijzen. De molens gaan naar verwachting jaarlijks een vermogen opleveren van 27,5 megawatt, waarmee meer dan twintigduizend huishoudens van stroom worden voorzien. Het project is voor Lagerwey Wind een belangrijke stap in haar bedrijfsgroei. ,,Hiermee laten we zien dat we ook grote projecten buiten Nederland kunnen realiseren", laat algemeen directeur Huib Morelisse weten.

De Barneveldse windmolenbouwer verkreeg de order via projectontwikkelaar Yard Energy Group, dat met haar hoofdkantoor is gevestigd in Hoevelaken. Voor de financiering van het te bouwen windmolenpark is met succes een beroep gedaan op verschillende partijen, waaronder Maas Capitaal Investments en de Rabobank. ,,Het vertrouwen van die financiers onderstreept dat we een goed financierbaar product voor de binnen- en buitenlandse markt maken", meldt Steven le Poole, de financieel directeur van Lagerwey Wind.

 

GEDEKT DOOR STAAT Exportkredietverzekeraar Atradius Dutch State Business heeft daarbij een staatsgegarandeerde exportkredietverzekering verstrekt, dat inhoudt dat het Nederlandse windproject in Finland gedekt wordt door de Nederlandse Staat. Dit is ook vrij uniek. ,,We hebben al meer transacties in de windenergie sector ondersteund, maar voor het eerst sinds vele jaren nu weer een Nederlandse windturbinebouwer", meldt Bert Bruning, algemeen directeur van de exportkredietverzekeraar.

GROEI Het binnenhalen van de megaorder betekent een continuering van de explosieve groei van Lagerwey Wind. Inmiddels zijn ruim tachtig mensen bij de windturbinebouwer aan het werk. Aan het begin van dit kalenderjaar waren dat er nog 'maar' dertig. Door de groei verhuisde het bedrijf ruim een maand geleden ook naar een nieuw onderkomen aan het Nijverheidsplein 21, nabij de afrit aan snelweg A1. De besturing, gondels en generatoren van de turbines worden geassembleerd in Wekerom.