• MD2A

Gamma Barneveld verhuist naar De Burgt

BARNEVELD De kogel is door de kerk: de Gamma, nu nog gevestigd aan de Rozenstraat in Barneveld, verhuist naar de Scherpenzeelseweg, aan de rand van woonwijk De Burgt. Er komt een nieuw gebouw dat, behalve de Gamma, ook ruimte biedt voor andere detailhandel. De invulling daarvan is nog niet zeker. De bouw start op zijn vroegst eind dit jaar.

Wouter van Dijk

Dat meldt eigenaar Cees Filippo van de Barneveldse Gamma. Op een terrein van één hectare op de hoek van de Scherpenzeelseweg/Burgemeester Asschofflaan, komt een nieuw pand met globaal 4300 vierkante meter vloeroppervlak. Het grootste deel, een kleine 3000 vierkante meter, wordt opgevuld met de doe-het-zelfwinkel. Wat er in de rest van het gebouw komt, is nog niet zeker. ,,Daarover gaan we de komende tijd met de gemeente nog in gesprek.'' Dat laatste omdat de invulling moet stroken met de regionale afspraken die gemaakt zijn over detailhandel buiten winkelcentra. ,,Zelf denk ik aan bijvoorbeeld een kringloopwinkel of zaken die grote goederen verkopen.''

Het college van burgemeester en wethouders is nu in ieder geval positief over het vestigingsverzoek voor de Gamma. ,,En daar ben ik zeer verheugd om'', reageert Filippo. ,,Vooral omdat de plannen er al lang liggen.'' Filippo kocht de benodigde grond aan de Scherpenzeelseweg in 2006 al aan, in de hoop om in 2010 de winkel te kunnen verhuizen. ,,Het heeft allemaal een stuk langer geduurd. Naar mijn idee betekent dit plan een impuls voor Barneveld, zowel op de nieuwe Gamma-plek als op de locatie die we achterlaten, die vrijkomt voor woningbouw.'' Het plan is dat daar een appartementencomplex met ongeveer dertig appartementen komt, met daarnaast acht grondgebonden woningen.

De nieuwe Gamma wordt een stuk groter dan de huidige, en vooral een stuk moderner. ,,Waarbij we extra aandacht zullen hebben voor de showroom. En we nemen in de winkel de modernste Gamma-formule mee, met bijvoorbeeld bestelzuilen. De huidige Barneveldse Gamma loopt wat dat betreft flink achter. Maar vanwege de onzekerheid over de verhuizing hebben we daarin ook niet veel meer geïnvesteerd de afgelopen jaren.'' Het college van burgemeester en wethouders meldt nu positief te staan tegenover de voorgenomen verhuizing. Woordvoerder Bertil Rebel: ,,Het plan zoals het er nu ligt, gaat puur over de vestiging van de winkel en past wat dat betreft ook binnen de afspraken die we regionaal gemaakt hebben over detailhandel buiten winkelcentra.''

Naast de hectare grond voor de detailhandel, bezit Filippo nog vijf hectare in een strook langs de Scherpenzeelseweg, bedoeld voor woningbouw. ,,Die ontwikkeling zit nu niet in dit plan opgesloten, maar ik heb goede hoop dat die woningbouw de komende zes tot zeven jaar ook van de grond zal komen, ook omdat de verschillende grondeigenaren nu op één lijn zitten. Het is logisch dat hier gebouwd gaat worden, en Barneveld wil ook verder bouwen.'' Eerder is voor dit deel een aantal van 98 woningen genoemd.

Met het concrete verhuisplan lijkt een einde te komen aan een langslepende procedure, die vooral te maken had met verschil van inzicht tussen de initiatiefnemer en CV De Burgt én met de economische crisis. Voordat er nu daadwerkelijk gebouwd kan worden, moet de Barneveldse gemeenteraad akkoord gaan met het herziene bestemmingsplan en moet er een onderbouwd inrichtingsplan komen. De verwachting is dat op zijn vroegst eind dit jaar de schop de grond in kan. ,,De bouw zelf zal ongeveer een half jaar duren, dus dan zou de nieuwe Gamma er vóór de zomer volgend jaar kunnen staan.'' In de huidige Gamma werken ongeveer twintig mensen, in de nieuwe winkel zullen er meer arbeidskrachten nodig zijn.