• videostill

Geheime beelden uit kippenstal Stroe

STROE Animal Rights heeft opnieuw beelden naar buiten gebracht van mogelijke misstanden bij leghenbedrijven. Deze keer gaat het volgens de dierenwelzijnsorganisatie om undercoverbeelden die zijn gemaakt bij producenten van scharrel- en kooieieren uit onder meer Stroe. 

Te zien is hoe vangploegen schuren met tienduizenden leghennen leeghalen. De kippen worden bij hun pootjes gegrepen en ondersteboven, met drie of vier kippen per hand, doorgegeven aan een collega. Vervolgens worden ze in kratten gestopt. ,,De dieren raken volledig in paniek. Er wordt geen enkele moeite gedaan om stress, angst en pijn bij de dieren te voorkomen'', zegt Erwin Vermeulen van de organisatie. Animal Rights kwam maandag al met beelden van - zoals de actiegroep ze noemt - 'horrorkippenschuren', met sterk vermagerde, kale, verzwakte en dode leghennen. Donderdag kwamen de beelden uit Stroe naar buiten.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft bepaald dat bij het slachthuis maximaal 0,5 procent van de dieren overleden en 2 procent van de dieren met gebroken poten of vleugels mogen arriveren. ,,In absolute aantallen betekent dit dat honderdduizenden dieren dood of zonder hun ledematen intact bij het slachthuis mogen aanbelanden zonder dat het consequenties heeft voor boer of vangploeg.'' De organisatie is een petitie gestart om een einde te maken aan de 'horrorschuren'.

Belangenvereniging LTO liet maandag, naar aanleiding van de eerder gepubliceerde beelden, weten vraagtekens te zetten bij de manier waarop de beelden zijn gemaakt. De vereniging vermoedt dat de beelden 's nachts zijn opgenomen en dat de beesten in paniek zijn geraakt. Ook sluit LTO niet uit dat de beelden gemanipuleerd zijn. De vereniging zegt in contact te staan met een speciale politie-eenheid die zich bezighoudt met extremisme. Ze adviseert de betrokken boeren aangifte te doen bij de politie en er melding van te maken bij LTO.

Het Voorthuizense Tweede Kamerlid Jaco Geurts heeft de situatie besproken met justitie-minister Grapperhaus. Hij spreekt schande van het 'bezoek' van de dierenactivisten. ,,Stigmatiseren, intimideren en bedreigen van boeren moet stoppen", schrijft hij op Facebook.