• Henk van IJken

Gelderland zet streep door ´dure´ kwartiersdienst Valleilijn

BARNEVELD Er komt geen kwartiersdienst op de hele Valleilijn, tussen Amersfoort, Barneveld-Zuid en Ede-Wageningen. Na jarenlang onderzoek hebben Gedeputeerde Staten (GS) besloten een streep te zetten door het plan om ook tussen Barneveld-Zuid en Ede-Wageningen om het kwartier een trein te laten rijden. Het is te duur, aldus GS en de gemeente Ede.

Jannes Bijlsma

Groot struikelblok blijkt een overweg aan de Ruitenbeekweg in buurtschap Meulunteren te zijn. Voor een kwartiersdienst moet die worden afgesloten, maar daar zijn extra verkeersmaatregelen voor nodig. Omdat het aanleggen van tunnels en viaducten te duur werd bevonden, zijn de provincie, de gemeente Ede, het Ministerie van Infrastructuur en ProRail op zoek gegaan naar een verkeersveilige oplossing. Die werd gevonden: een herinrichting van de Meulunterseweg over een lengte van 2,5 kilometer. Hiervoor zou grond van meer dan veertig particulieren moeten worden verworven. De totale investering zou vijf miljoen euro bedragen.

Dat bedrag vonden de provincie, de gemeente Ede en het Ministerie ook te hoog. Er gaat nu een streep door de kwartiersdienst, ook omdat er inmiddels extra materiaal is ingezet op de Valleilijn, waardoor er voldoende capaciteit is voor reizigers. Daarnaast is het groeipotentieel beperkt, het draagvlak gering en zijn er hogere exploitatiekosten, zo melden GS aan de Provinciale Staten. 

,,Wij onderschrijven het extra comfort van de kwartiersdienst voor de huidige reizigers, maar het beperkte nut ervan weegt voor ons niet langer op tegen de negatieve effecten op de omgeving, het beperkte draagvlak, het geringe aantal reizigers dat profiteert, de juridische risico's, de jaarlijkse extra exploitatiekosten en de benodigde investeringskosten voor de noodzakelijke infrastructuur", aldus GS. Het college van b. en w. in Ede staat achter deze conclusie, zo schrijven GS. Daarnaast is hun gezamenlijke afweging meegedeeld aan de Regio Foodvalley, waartoe onder meer de gemeente Barneveld behoort.