• Twee van de vier fietsen werden gevonden aan de Kapteijnstraat.

    AberMedia

Gemeente Barneveld laat beveiliging fietsenkelder checken

BARNEVELD De fietsenkelder van het Barneveldse gemeentehuis waar maandag vier tweewielers werden gestolen, was beveiligd met een pasjessysteem. De gemeente weet niet hoe de dieven toch de kelder hebben kunnen betreden en laat onderzoek doen.

Jannes Bijlsma

De insluipers kwamen het pand binnen via de kelderingang aan de achterzijde van het gemeentehuis, waar ook de auto's de parkeergarage binnenrijden. ,,Naast die ingang is een loopdeur voor de fietsers. Daar kwamen de dieven binnen", zegt gemeentewoordvoerder Margreet van den Broek. ,,Ze zijn alleen in die kelder geweest en zijn vertrokken met de vier fietsen. Die stonden niet op slot. Gelukkig zijn er al twee van de vier verderop teruggevonden, maar we hopen natuurlijk dat die andere twee ook nog boven water komen." Die fietsen werden aan de Kapteijnstraat gevonden door agenten die in de omgeving op onderzoek uitgingen. Er missen nog een 'gewone' elektrische fiets en een witte 'speed e-bike', die maximaal 45 kilometer per uur kan rijden met trapondersteuning en een waarde heeft van van zo'n vierduizend euro.

De toegangsdeur is beveiligd met een pasjessysteem. Toch kregen de dieven toegang tot het pand. De gemeente laat uitzoeken hoe dat heeft kunnen gebeuren. ,,Er komt vandaag een installateur die ons systeem gaat nakijken", aldus Van den Broek. ,,Op basis daarvan bekijken we of er extra maatregelen nodig zijn voor een goede beveiliging van de fietsenstalling. Daar kan ik nu nog niet op vooruitlopen. Ook geven we onze medewerkers mee dat ze hun fietsen op slot moeten zetten en waardevolle spullen uit hun auto's moeten halen."

De gemeente heeft goede hoop dat duidelijk wordt wie de fietsen heeft ontvreemd. ,,Behalve met het pasjessysteem, is de ruimte ook beveiligd met camera's", zegt Van den Broek. ,,De beelden zijn met de politie gedeeld." Politiewoordvoerder Frank Brouwer wil, in het belang van het onderzoek, weinig kwijt over het incident. Hij doet bijvoorbeeld geen mededelingen over het aantal verdachten dat de politie op het oog heeft. Wel bevestigt hij dat er camerabeelden zijn 'veiliggesteld'. ,,Deze worden meegenomen in het onderzoek. Wat erop te zien is, kan ik helaas niet zeggen."