• Pixabay

'Gemeente blokkeert windmolenplan'

BARNEVELD Duurzaam Energiebedrijf Barneveld (DEB) is in onderhandeling met een aantal grondeigenaren ,,ten noorden en oosten van Barneveld'' over de mogelijkheid in hun gebied twee of meer windmolens te plaatsen. Het gemeentebestuur, dat het bedrijf dit voorjaar een lening van een ton verstrekte om duurzaamheidsacitiviteiten in Barneveld te organiseren, is vooralsnog echter niet enthousiast over de locatie, zegt DEB-bestuurslid Lex van Rootselaar.

Fija Nijenhuis

DEB is een maatschappelijk initiatief van burgers en bedrijven dat Barneveld duurzamer wil maken. Dit voorjaar ondersteunde de gemeente Barneveld het bedrijf met een ton aan startkapitaal. Dat moet echter op termijn worden terugbetaald. ,,Maar dat wordt wel wat ingewikkeld nu'', zegt penningmeester Lex van Rootselaar van DEB. ,,Als het college niet wil meewerken aan ons plan en het niet doorgaat, hoe kunnen we dan terugbetalen?''

AFHAKEN Volgens Van Rootselaar wil het Barneveldse gemeentebestuur eerst de grond voor het nieuwe bedrijventerrein Harselaar-Zuid verkocht hebben voordat het wil beslissen over de mogelijkheid om in de omgeving van dat gebied windmolens te plaatsen. ,,Waarschijnlijk vreest het college dat bedrijven afhaken als die horen dat er windmolens in hun buurt komen'', oppert Van Rootselaar.

De exacte locatie van de windmolens wil hij niet kwijt, omdat de onderhandelingen met grondeigenaren nog gaande zijn. Een aantal van hen is agrariër, zegt Van Rootselaar wel. ,,Maar ik weet niet of alle gesprekspartners nu al in de publiciteit willen. Sommigen zijn positief, anderen zijn nog aan het nadenken. Wij als Duurzaam Energie Bedrijf Barneveld vinden het heel belangrijk dat burgers participeren in duurzaamheidsprojecten. Daarom zijn we blij met deze ontwikkeling.''

GRONDEIGENAREN Op zoek gaan naar een andere locatie ziet Van Rootselaar nu niet als een optie. ,,De plek die we nu op het oog hebben, is kansrijk. We hebben al een redelijke medewerking van grondeigenaren.'' De bal ligt nu bij de gemeente, aldus de penningmeester.

De bedoeling van DEB is dat de energie die de windmolens opwekken, wordt hergebruikt door Barneveldse bedrijven en particulieren. Met dat streven sluit het bedrijf aan bij het doel van de gemeente om in 2020 minimaal twintig procent van alle energie die in Barneveld wordt gebruikt duurzaam op te wekken. Voor particulieren die grond beschikbaar stellen voor een windmolen, heeft de gemeente subsidie beschikbaar.

Met omwonenden rondom het beoogde mini-windpark heeft DEB nog niet gesproken. ,,In dat stadium zijn we nog niet. Eerst moeten de onderhandelingen met de grondeigenaren zijn afgerond'', aldus Van Rootselaar.

De gemeente Barneveld herkent zich niet in de kritiek van Van Rootselaar. ,,We zijn met het bestuur van DEB Barneveld in gesprek en die gesprekken verlopen op een plezierige wijze'', zegt woordvoerder Bertil Rebel. ,,Wij willen in ieder geval blijven investeren in een constructieve samenwerking.''