• Wouter van Dijk

Gemeente verwijdert ‘styreenzand’ als extra geruststelling

BARNEVELD Als extra geruststelling voor de bewoners haalt de gemeente Barneveld het zand weg rond de plek in Eilanden-Oost waar een kleine hoeveelheid styreen werd aangetroffen. Dat hebben wethouders Aart de Kruijf en Hans van Daalen donderdagochtend bekendgemaakt.

Royal HaskoningDHV heeft rond die plek aanvullend onderzoek gedaan nadat eerder bleek dat hier als enige van alle onderzochte locaties styreen aanwezig was. Volgens het bureau is de omvang hiervan beperkt. ,,De concentratie die is aangetroffen (1,8 mg/kg), is niet hoger dan eerder werd vastgesteld'', laten de wethouders weten.

De Kruijf en Van Daalen zijn blij met het de uitkomst. ,,Nadat we eerder al konden melden dat 99 van de 100 monsters aantoonden dat het zand in woongebieden mag worden gebruikt, kan die conclusie nu ook voor de bewoners van Eilanden-Oost worden getrokken."

Schoon Royal HaskoningDHV onderzocht op 14 en 21 februari op vijf plekken rond de aangetroffen plek styreen of de stof in een groter gebied aanwezig zou zijn, maar dat blijkt dus niet het geval.

,,We vervangen de komende weken het zand dat op deze plek styreen bevat, zodat niet kan worden getwijfeld aan de kwaliteit van het zand onder het wegdek", aldus De Kruiijf en Van Daalen. ,,De aanpak wordt door Royal HaskoningDHV onderschreven. Hiermee wordt ook de wens van een aantal bewoners van Eilanden- Oost ingewilligd.''

De gemeente Barneveld heeft vanmorgen bewoners van Ternate over de uitkomsten van het onderzoek geïnformeerd.