• Volgens Gijs Bokkers is er hier op het gebied van de landbouw weinig veranderd: ,,Nederland is het enige land waar trekkers zonder kenteken rijden. -

    Arnoud J Spaaij

Gijs Bokkers stapt na 50 jaar trekkers over op de golfbaan

ACHTERVELD/BARNEVELD In 1968 begon Gijs Bokkers in de werkplaats van Cees de Vor. ,,Aan de bezem", zoals hij dat zelf zegt. Maar al snel deed hij allerhande werkzaamheden in de werkplaats voor landbouwmachines. En dat uiteindelijk meer dan een halve eeuw. Vijftig jaar en negen maanden om precies te zijn.

Arnoud J Spaaij

Vrijdag was de laatste werkdag. Collega's haalden Gijs Blokkers thuis in Barneveld op. Onderweg mocht hij overstappen op een oude Fendt. Met een complete Fendt-escorte van allerlei verschillende tractors maakte hij een intocht over de Hessenweg, Achterveld in, naar de plek waar hij zo lang heeft gewerkt.

VAN KLEIN NAAR GROOT Na ruim vijftig jaar neemt Bokkers nu afscheid. Inmiddels is zijn werkgever van naam veranderd. Het bedrijf heet heden ten dage Mechan Groep, maar het doet nog steeds min of meer hetzelfde als toen Bokkers er ooit begon. Het bedrijf veranderde van een kleine onderhoudswerkplaats naar een van de grootste importeurs van landbouwwerktuigen in Nederland.

Maar volgens Bokkers is er op het gebied van de landbouw in Nederland weinig veranderd: ,,Nederland is het enige land waar trekkers zonder kenteken rijden", verduidelijkt hij. Er mag dan in de wetgeving niet zo heel veel anders zijn, feit is toch dat er technisch wel heel veel anders is. ,,Fendt ging in '68 net van de ronde naar de vierkante motorkap", zegt Bokkers, ,,en ja, alleen de clignoteur was elektrisch en een paar lampjes."

MEEGEGROEID Bokkers groeide mee met de techniek. Eigenlijk begon dat al op heel jonge leeftijd. ,,Ik kom uit Nijkerk. Mijn vader was boer met een paard maar in die tijd kwamen er steeds meer van die groene trekkers in de omgeving. Ook bij de buurman. Je kan dus wel raden waar ik in m'n vrije tijd zat. De Vor importeerde toen al Fendt-trekkers. Hij deed ook andere landbouwwerktuigen. Dus ik solliciteerde daar. Na tien jaar kwam ik in de buitendienst voor reparaties en onderhoud. In 2002 ben ik op de helpdesk begonnen. Daar kreeg ik ook dingen als garantie op m'n bureau. Ik heb dat de laatste zeventien jaar gedaan. Ik verzorg de garantie-afhandeling tussen de dealers en de fabriek."

18 juni 2019 gaat Bokkers officieel met pensioen. 18 september 1968 begon hij in Achterveld. De laatste weken neemt Bokkers nog vakantiedagen op. En daarna? ,,Dan zal ik meer op de golfbaan te vinden zijn", besluit hij, ,,dat is al lang een hobby van me."