• Jan Willem Viets, Jos van Leerdam, Joke Wiebing en Theo Werkhoven.

    Lunteren.net

Glasvezel voor leefbaarheid in het buitengebied

LUNTEREN Het is één minuut voor twaalf voor de aanleg van een glasvezelnetwerk in het buitengebied van Ede. Op maandag 10 juli moet minimaal vijftig procent van de adressen in het gebied van FoodValley gekozen hebben voor glasvezel, waardoor zij bijvoorbeeld razendsnel internet kunnen krijgen. ,,Het gaat om de leefbaarheid in het buitengebied," zeggen Joke Wiebing en Theo Werkhoven, twee van de initiatiefnemers van Lunteren.net.

Jan de Boer

Er zijn volgens het tweetal bedrijven in het buitengebied die gaan verhuizen als de aanleg van glasvezel niet doorgaat. ,,Ook jongeren trekken dan weg. Zij willen niet met het slechte internet in het buitengebied te maken hebben. Thuiswerken lukt niet. Ook voor mensen is het de aanleiding om geen woning in het buitengebied te kopen," aldus Wiebing. Ook campings merken het. ,,Vroeger kwamen de toeristen aanrijden, deden het raampje van de auto open en zeiden 'wat kost het'. Als ze dat hoorden zeiden ze 'okay' en gingen een plekje zoeken," stelt Werkhoven. ,,Nu is het zo 'heb je geen internet', dan kijken we nog even rond."

NOODZAAK Het nadeel van het wonen in het buitengebied is dat daar niet zo'n goede internetverbinding mogelijk is als bijvoorbeeld in de stad Ede. ,,Dat is absoluut waar, dat is ook onze grote drijfveer," weten Wiebing en Werkenhoven. ,,Het is een noodzaak voor de ontwikkeling van het gebied, ook voor de ontwikkeling en levenstandaard van de bewoners. Zowel maatschappelijk en sociaal is het van belang dat er glasvezel komt in het buitengebied."

Voor het buitengebied is een partner gevonden, in beleggingsfonds CIF, die bereid is te investeren in de aanleg van het glasvezelnetwerk. ,,Daar zijn wij als Lunteren.net, een groep van vijf bewoners uit dit gebied, mee in contact gekomen. Op een gegeven moment hadden wij het plan opgevat om snel internet in het buitengebied zelf aan te gaan leggen en het in coöperatief verband te gaan exploiteren. Met de eerste fase zijn we tweeënhalf jaar bezig geweest en kwamen we erachter dat het moeilijk was voor amateurs om dat van de grond te krijgen."

RISICOLOOS Voor de initiatiefnemers was een uitgangspunt dat het snel en risicoloos moest zijn voor de bewoners. Met CIF ontstonden goede contacten. ,,Zij wilden Lunteren.net voor 2.750 bewoners financieren. Zestig procent van hen had interesse. We wilden aan de slag, de gemeente Ede zei dat 'we geld zouden kunnen krijgen van de provincie'. Dan moest de aanleg van glasvezel wel in regionaal verband, of te wel in FoodValley, worden gedaan."

VIJFTIG Als deze ontwikkeling er niet tussen was gekomen had het glasvezelnetwerk volgens het duo al kunnen draaien. Uit onderzoek blijkt dat de enige mogelijkheid van de aanleg van glasvezel is met CIF. Uiteindelijk viel de provinciale subsidie weg. ,,Als er op 10 juli niet meer dan vijftig procent van de adressen zijn ingeschreven, gaat het allemaal niet door. Daar gaan we niet van uit, we hebben steeds gezegd dat we de vijftig procent gaan halen. Het kan nog, daar zijn we nu nog mee bezig."

De ervaring is volgens Wiebing en Werkhoven dat de mensen zich pas in de laatste twee weken in het glasvezelnetwerk gaan verdiepen. ,,Ze moeten ervoor gaan zitten, iedereen is druk. Daarom is het uitgesteld." De bewoners in het buitengebied kunnen zich aanmelden bij de website www.glasvezelbuitenaf.nl. ,,Als er voldoende belangstelling is, wordt er dit jaar nog met de aanleg van het glasvezelnetwerk begonnen. Na een jaar is het helemaal klaar."

KOSTEN Voor wie nu meedoet met de aanleg van glasvezel zijn er geen aansluitkosten. ,,De mensen, die daadwerkelijk een contract hebben afgesloten, worden ook aangesloten. De nakomers moeten wel betalen, want dan moet er apart werkzaamheden worden gedaan. Daar zit een prijskaartje aan, dat gaat dan minimaal duizend euro, dat zijn ook de werkelijke kosten, kosten. De informatieavonden zijn druk bezocht. We verwachten dat heel veel mensen zich nog gaan opgeven. Misschien zitten we op 10 juli wel met zeventig procent. We gaan ervan uit dat het goed komt. De afgelopen weken hebben we zoveel mensen gesproken, die zeiden dat ze zich nog even moesten aanmelden."