• Burgemeester René Verhulst en beheerder Gertjan van Doorn tijdens de opening van De Pleisterplaats.

    Freke Wolff
  • Burgemeester René Verhulst en beheerder Gertjan van Doorn juist na de opening.

    fr

Groene smaragd om te rusten

LUNTEREN Ruim tweehonderd Lunteranen trotseerden zaterdag de sneeuwstormpjes en de herfstachtige temperaturen om de opening van De Pleisterplaats bij te wonen. Keurige toiletten en een keukentje bij De Koepel in het Lunterse Buurtbos.

Freek Wolff

Beheerdersechtpaar Gertjan en Jacqueline van Doorn ontvingen de bezoekers vriendelijk en bedankten de vrijwilligers en bedrijven die de handen uit de mouwen hadden gestoken. ,,Veel mensen hebben vrijwillig hun tijd gegeven."

Henk Budding trok de kar als bouwmeester van dit project. Hij overhandigde een EHBO-doos aan Henk Luchtmeijer, de voorzitter van stichting Lunters Buurtbos die het gebouwtje had geïnitieerd. Deze Lunteraan plaatste de locatie, ontworpen door de architecten van CG, in historisch perspectief van De Koepel, waarbij uiteraard notaris Van den Ham de revue passeerde (stichter van het buurtbos).

OPMAAT VOOR DE TOREN ,,De Pleisterplaats gaat volstrekt op in de omgeving, heeft een sobere vorm en een buitengewoon uitnodigende uitstraling. Het is hier goed toeven, met uitzicht op het bos en de Koepel. Zo wordt de geschiedenis doorverteld. Het is de opmaat voor de klim in de toren, om te genieten van het spectaculaire uitzicht over de Gelderse Vallei en de wisselende exposities op de verschillende verdiepingen." Zaterdag was de opening van de tentoonstelling van fotoclub Oog & Optiek, terwijl er op Tweede Paasdag een koffieconcert plaatsvindt.

De Pleisterplaats maakt onderdeel uit van het Goudsbergproject, dat gedragen wordt door particulieren en organisaties als Het Gelders Landschap. ,,Samen optrekken heeft ons flink wat opgeleverd. Dat is bij wijze van spreken in Lunteren uitgevonden en daar geven we op natuurlijke wijze vorm aan", aldus Luchtmeijer.

STEENTJES Hij overhandigde een hotelbon aan Henk Budding, vanwege zijn enorme inzet als kartrekker. Op zijn beurt wees de bouwmeester op de veertig ondernemers die letterlijk hun steentjes hadden bijgedragen. ,,Zij waren hier voor dag en dauw en door weer en wind. Zij hebben dit pro deo en met tomeloze inzet tot stand gebracht." Budding vond het moeilijk om vijf maanden arbeid in vijf minuten te verwoorden. Hij bedankte beheerdersfamilie Van Doorn voor de steun daarbij.

DAADKRACHT Burgemeester René Verhulst benadrukte de daadkracht van de Lunterse bevolking bij dit project en wees ook op andere initiatieven die in het dorp floreren dankzij de inzet van dorpelingen. ,,Eendracht maakt macht. Een staaltje van gezamenlijk de schouders eronder, dan heb je ook iets. En waar vind je 1200 vrienden die dit eigen bos in stand houden? Hierin zie je de betrokkenheid. Ik ben ook onder de indruk van de ontstaansgeschiedenis van dit bos. Je kunt het een groene smaragd noemen, een beetje magische plek. Jong en oud beleven hier nog steeds plezier aan. De Pleisterplaats is er om even uit te rusten."

De burgemeester verwijderde samen met Luchtmeijer een doek, waarna een muurtje zichtbaar werd met daarop de ontstaansgeschiedenis van het bos, met het accent op De Koepel. Hiermee was de opening van de Pleisterplaats een feit.