• ...

Grootste kerk Barneveld wil uitbreiden in Kootwijkerbroek

KOOTWIJKERBROEK/BARNEVELD De Gereformeerde Gemeente in Nederland heeft plannen om een nieuwe kerk te bouwen in Kootwijkerbroek. In De Hoeksteen, het huidige kerkgebouw aan de Vellerselaan in Barneveld, kampt deze gemeente al langere tijd met ruimtegebrek. Een nieuwe kerk in Kootwijkerbroek, waar veel kerkleden wonen, zou lucht geven in De Hoeksteen. Waar de nieuwe kerk precies moet komen, is nog niet duidelijk.

Wouter van Dijk

Dat meldt scriba Henk Morren van de Gereformeerde Gemeente in Nederland. De eerste gesprekken hierover zijn inmiddels gevoerd met de gemeente Barneveld. ,,We hebben nu vier verschillende locaties aan de rand van het dorp op het oog. Binnen de bebouwde kom van het dorp zou mogelijk qua ruimte lastig worden, en een kerk bouwen in het buitengebied is nu niet onze gedachte.'' De komende tijd gaat de kerkenraad, in nauw overleg met de gemeente Barneveld, de mogelijkheden per plek onderzoeken. Het idee is om over enkele jaren een kerkgebouw in Kootwijkerbroek te kunnen openen met zo'n 800 zitplaatsen en een optie om het gebouw later uit te breiden. ,,We gaan hier nu zorgvuldig mee aan de slag, niet te overhaast.''

De nieuwe kerk is hoognodig vanwege de immer doorgaande ledengroei van de kerkelijke gemeente. In september 2014 meldde koster Wouter Hazeleger al in deze krant dat het bestaande kerkgebouw aan de rand van de wijk Veller, opgeleverd in 2008, tegen de grenzen aanloopt. De op één na grootste kerk in Nederland begon toen al te krap te worden voor het aantal leden.

Morren: ,,Die groei is een jarenlange trend en zal zich ook blijven doorzetten, is onze verwachting. Ook gezien het feit dat het aantal inwoners in de gemeente Barneveld blijft groeien.'' Op dit moment telt de kerkelijke gemeente 3750 leden. De Hoeksteen is gebouwd voor 2550 leden, maar gemiddeld komen er op zondag nu tussen de 2700 en 2800 mensen. ,,We kunnen dat nu nog regelen door met schuifdeuren twee nevenzalen bij de kerkzaal te betrekken en er zit nog wel wat speling voor de komende jaren, maar het wordt nu wel tijd voor een structurele oplossing.''

In 2014 werd al geopperd om die oplossing te zoeken in ofwel een uitbreiding van De Hoeksteen, ofwel de bouw van een nieuwe kerk in Lunteren of Kootwijkerbroek, waar veel leden van de kerkgemeente wonen. ,,We kiezen nu dus voor dat laatste. We staan nog echt aan het begin van dit traject. Het zou mooi zijn als de nieuwe kerk er over een jaar of vijf staat.'' Of de nieuwe kerk een volledig zelfstandige kerk gaat worden, of een nevenvestiging van De Hoeksteen, is nog niet zeker.