• Rik Bronkhorst
  • Rik Bronkhorst
  • Rik Bronkhorst
  • Rik Bronkhorst

Hernieuwde bomenkap zet relatie PB Garderen en Defensie op scherp

GARDEREN ,,Het is gewoon gênant.” Ton van Krevel, voorzitter van Plaatselijk Belang Garderen, baalt als een stekker van recente bomenkap bij schiet- en oefenterrein het Garderense Veld. Donderdag beloofde het ministerie van Defensie in een gesprek nog om bos en hei weer begaanbaar te maken voor wandelaars en fietsers. Deze week werden er echter toch weer bomen gekapt.

Rik Bronkhorst

Defensie startte in januari met de kap van bomen om paden in het gebied te versperren voor crossmotoren en quads. Nadat Plaatselijk Belang hier vragen over stelde bij de betrokken stafonderofficier kreeg het volgens Van Krevel in een mailwisseling de schuld van het crossen bij Garderen. Dat schoot bij de belangenvereniging in het verkeerde keelgat.

POSITIEF GESPREK Van Krevel vertelt dat hij donderdag om de tafel heeft gezeten met verschillende vertegenwoordigers van defensie. Namens hen voerde een majoor van de kazerne in Ermelo het woord. ,,Het was een heel positief gesprek. We hebben de situatie geschetst en aan elkaar onze standpunten uitgelegd. Het is fijn als je elkaar in de ogen kunt kijken.”

De majoor heeft volgens Van Krevel excuses aangeboden voor de belabberde communicatie afgelopen weken. ,,Wij vinden het heel vervelend wat er is gebeurd. De betrokken persoon heeft geëmotioneerd gereageerd. De communicatie had eleganter gemogen.”

Erik Morren, communicatieadviseur van de Koninklijke Landmacht, geeft hetzelfde toe: ,,De stafonderofficier werkt al jaren in het gebied. De manier waarop de bos en heide kapot zijn gemaakt ging hem aan het hart.”

FATSOENLIJK Het ministerie benadrukt daarom ook dat particulieren absoluut niet in het gebied mogen crossen. ,,Het is wel ons gebied. Wij crossen er zelf ook, maar gaan er dan op een fatsoenlijke manier mee om. Met de publieke crossers hebben wij heel veel moeite.”

Wie betrapt wordt ontvangt volgens Van Krevel een boete en de crossmotor als pakketje samen thuis. ,,Garderenen zijn van harte welkom om te wandelen en fietsen, zij het fatsoenlijk.”

Door het positieve gesprek is de verbazing bij Van Krevel dan ook groot toen hij hoorde dat er toch weer bomen zijn gekapt. ,,Je kunt nu nauwelijks het gebied nog in. Het is één grote puinhoop. Het ene moment voer je met de heren een goed gesprek, het volgende moment ben je weer terug bij af.”

TELEURGESTELD Van Krevel heeft inmiddels wederom om tekst en uitleg gevraagd bij defensie. De majoor is niet op de hoogte van het kappen en zal navraag doen. Ook Morren weet niet waar het is misgegaan: ,,We gaan het intern uitzoeken. Dit is niet hoe wij werken.”

Van Krevel is vooral teleurgesteld: ,,De relatie tussen Garderen en defensie is altijd goed geweest. Er zijn zelfs verkeringen tussen militairen en inwoners ontstaan. Het zou jammer als onze verkering uit zou gaan.”