• Het Platte Harnas
  • Het Platte Harnas

Het Platte Harnas brengt eigen bier op Barneveldse markt

BARNEVELD Eigenlijk wisten ze tot anderhalf jaar terug nauwelijks wat van bier. Dat is nu wel anders. Vier Barneveldse vrienden hebben zich gestort op de bierhobby en richtten Het Platte Harnas op. De microbrouwerij brengt eind februari haar eerste blond bier daadwerkelijk in omloop. ,,We denken dat we een superlekker biertje hebben."

Edward Doelman

Het verhaal van het viertal begint eigenlijk bij Emiel van Groos. ,,Ja, jij zocht een nieuwe hobby", lacht zijn neef Ronald van Groos. Erik Kuiper en Rob Hendriksen zijn de andere 'vennoten' van Het Platte Harnas. Ze spreken met zelfspot en passie over het brouwen van bier, dat afgelopen najaar resulteerde in de officiële oprichting van hun brouwerij. ,,Maar we hoeven niet de nieuwe Freddy Heineken te worden. We vinden het vooral leuk om onze passie voor lekker bier te delen."

Nadat Emiel van Groos opperde om samen eens bier te brouwen, startte een avontuur dat tot op de dag van vandaag doorgaat. ,,Als je bedenkt waar we nu staan en wat we nu weten, dan mag je gerust zeggen dat we echt op nul begonnen zijn. We wisten helemaal niks van speciaalbier. Daarom zijn we ook begonnen met het kopen van een startpakket. Het gistingsproces? We hadden geen idee. Lageren, je brouwsel laten bezinken? We hadden er nog nooit van gehoord. Bierbrouwen voelde in het begin voor ons ook als een halve scheikundeles."

 

EUFORISCH Maar de nieuwsgierigheid won het van de onwetendheid. Door te lezen, te brouwen en te proeven, werd het kwartet vrienden door schade en schande wijs. ,,Ons allereerste brouwsel, anderhalf jaar geleden, was ons lekkerste biertje ooit. Maar dat was pure euforie! Inmiddels weten we wel beter." De gezamenlijke hobby heeft de band tussen de vrienden duidelijk versterkt. ,,Laatst zaten we een avondje bij BAS Barneveld. Ik geloof dat we het maar over één onderwerp hebben gehad, en dat was bier. Het probleem is namelijk dat je er nooit over uitgesproken raakt. "

Uiteindelijk besloten de vier dat het tijd was om hun hobby niet voor zichzelf te houden. ,,We zijn er met z´n allen van overtuigd dat we nu een goed biertje hebben en hebben besloten om 500 liter te gaan brouwen. Dat gaan we zelf rechtstreeks verkopen en we hopen natuurlijk ook dat lokale horeca en slijterijen hierop inspringen. Het lijkt ons fantastisch als je in een restaurant je eigen bier kunt bestellen."

 

KNIPOOG Het Platte Harnas richt zich op de lokale markt. De naam van de nieuwe brouwerij is een knipoog naar Jan van Schaffelaar. ,,Wat had hij toen hij van de toren sprong? Precies dat." Het Platte Harnas heeft uiteraard ook een eigen logo, eigen bierglazen en viltjes. ,,De totale beleving van bier." Het eerste 'commerciebier dat op de markt gebracht wordt, is de 'Groot Geschapen', een blondbier waar de toevoeging van sinaasappelschillen en koriander voor een 'volle, stevige smaak' zorgt. Medio februari wordt de 'Groot Geschapen' in omloop gebracht. Het kwartet is ook al ver gevorderd met de receptuur van de ´Dwars´, een dubbel bier dat later in 2018 de lokale markt opgaat. ,,Daar leggen we de laatste hand aan."

Wat de mannen van Het Platte Harnas kunnen verwachten van de lancering van hun bier, daar kunnen zij zich nog geen voorstelling van maken. ,,We zijn niet het eerste Barneveldse biertje, maar we zijn ervan overtuigd dat er genoeg ruimte is op de lokale markt. Het gaat natuurlijk ook niet om grote aantallen." De eerste 500 liter bier resulteert in 1.500 flesjes. ,,De eerste bestellingen zijn al binnen."