• Robert Vos

'Hoge nood' in Ederveen: leerlingen krijgen les in oude kantine

EDERVEEN Met de ingebruikname van de oude kantine van Tennisvereniging Ederveen op het voormalige Tennispark Nieuwenkamp aan de Schoolstraat zijn de leerlingen van de Calvijnschool na de herfstvakantie verdeeld over maar liefst vijf locaties. Daar was na de zomer al het leegstaande restaurant naast Café Marktzicht aan de Schras bijgekomen.

Wim Mulder

De Edese wethouder Johan Weijland nam de opening van de 'schoolkantine' voor zijn rekening. ,,Hij kon er het ludieke wel van inzien,'' zegt schooldirecteur Nico Postema. ,,Maar dat neemt niet weg, dat de nood echt zo hoog is, dat dit de enige oplossing was. De hele kwestie speelt natuurlijk al negen jaar. En ook al hebben we prima contacten met de gemeente Ede en met de wethouder, toch lijkt het erop, dat er niemand in staat is een besluit te nemen. Het gaat natuurlijk ook om miljoenen. Onze school kent een behoorlijke groei. Vergeleken met vorig jaar oktober zijn we van 384 naar 415 leerlingen gegaan'', verklaart de directeur de ruimtenood.

GROEI ZET DOOR Hij verwacht dat de groei zal doorzetten. ,,Bij andere scholen is er sprake van krimp, maar wij kennen nog steeds een toename van het leerlingenaantal. Als je daar rekening mee houdt, denken we dat er binnen afzienbare tijd twee groepen bij zullen komen.'' Volgens Postema is in het gemeentelijk concept-strategisch plan huisvesting onderwijs de definitieve oplossing voor de Calvijnschool opgenomen voor het jaar 2023.

De tussentijdse oplossing, waarbij er zes lokalen gebouwd worden op het vroegere tennispark noemt de directeur 'feitelijk ook niet goed', omdat er dan zeven groepen buiten de school gehuisvest worden. ,,En als er dan daadwerkelijk een nieuwe school gebouwd wordt, kunnen we die lokalen ook een tijd niet gebruiken. Bovendien denk ik, dat je het dan ook al gauw over een half miljoen euro aan extra kosten hebt. Er is maar één manier om de problematiek op te lossen en dat is dat de gemeenteraad er een besluit over neemt. Daar wachten we echt met smart op.''

BELANGENVERENIGING In de opvatting dat het tijd is om knopen door te hakken staat Postema niet alleen. Op haar Facebook-pagina maakt de Belangenverenging Ederveen-De Klomp namelijk het volgende statement: ,,Calvijnschool moet nu zelfs les geven in een tenniskantine. Blamage voor onderwijs, gemeente neem gewoon eens een besluit.''