• HeliFlight.nl

'Huizenmarkt Barneveld raakt wat overspannen'

BARNEVELD Op de huizenmarkt waren in het tweede kwartaal vooral vrijstaande woningen in trek in de gemeente Barneveld. Uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) blijkt de meeste transacties uit dat segment komen.

Jannes Bijlsma

In het tweede kwartaal werden in deze gemeente 80 vrijstaande woningen verkocht. Dat waren er 23 meer dan in het eerste kwartaal; een stijging van 41,2 procent. Vergeleken met het tweede kwartaal van 2016 was er sprake van een toename van 61 procent. Er werden zelfs meer vrijstaande dan tussenwoningen verkocht, die in de regel een stuk goedkoper zijn. Daarvan werden er 74 verkocht. Over alle woningen gerekend steeg het aantal woningtransacties met 7,1 procent ten opzichte van het eerste kwartaal.

LAGE RENTE Volgens Arno Koudijs van het makelaarsbedrijf dat zijn naam draagt, volgt Barneveld grotendeels de landelijke trend. De laatste maanden zijn hier inderdaad veel vrijstaande woningen verkocht, erkent hij. ,,Maar het kan zijn dat er hier sprake is van een piek en dat dit wat gaat afvlakken. In dat opzicht wil ik het beeld wel wat nuanceren. Maar dat er een sprake is van een significante stijging, dat zeker."

Koudijs opende zijn makelaarsbureau in mei vorig jaar. ,,,Toen ik deze stap zette, was de markt heel anders dan nu. De verkooptijd is inderdaad enorm gedaald. Woningen waarvan het heel normaal zou zijn als die ongeveer drie maanden te koop zouden staan, verkoop ik nu soms binnen een week." Een belangrijke reden hiervoor is volgens hem de - nog zeer lage - hypotheekrente. ,,Zolang dat zo blijft, zal de vraag groot blijven."

CONSUMENTENVERTROUWEN Volgens Gerard Kap van Kap Makelaardij ligt ook het consumentenvertrouwen daaraan ten grondslag. ,,Mensen zijn bijvoorbeeld zekerder over hun baan."

Hij herkent de trend van de laatste maanden dat er meer vrijstaande woningen in Barneveld worden verkocht. ,,Consumenten maken stappen in hun wooncarrière. Nu de woningmarkt na een lange, bijzondere tijd weer op stoom is geraakt, zie je dat eerst de tussenwoningen, de midden- en hoekwoningen gaan lopen en nu dus ook de vrijstaande woningen."

De woningmarkt begint ook in Barneveld 'overspannen' te raken, aldus Kap. ,,In de Randstad was de woningmarkt al wat langer overspannen en nu, enige tijd later, zie je dat ook hier gebeuren. Ik verwacht niet dat dit snel zal veranderen. Het aanbod is laag en de vraag hoog; dan krijg je prijsstijgingen."

NIEUWBOUW Volgens Martijn Cluistra van Westeneng Makelaardij was die overspannenheid nog extremer geweest als er niet zoveel nieuw zou worden gebouwd in deze gemeente. ,,Er is hier de afgelopen jaren flink doorgebouwd en dat werk is nog niet klaar. Als daar de rem op gaat, krijg je net zo'n gekte als in de Randstad." Ook hij ziet dat de doorstroming naar vrijstaande woningen stijgt. ,,Als je ziet dat de rente laag is en de opbrengst voor jouw middenwoning ook op niveau is, waarom zou je dan niet wat groter gaan wonen? Zo denken veel mensen."