• Lex van Lieshout

Huizenprijzen in Barneveld blijven snel stijgen

BARNEVELD De huizen in Barneveld blijven in rap tempo maar duurder worden. Tikte de prijs van een vrijstaande woning in Barneveld precies een jaar geleden nog de half miljoen euro aan, nu kost zo'n woning gemiddeld 558.000 euro. Vooral twee-onder-éénkappers zijn fors duurder geworden. Zo'n huis kost nu bijna vier ton, een prijsstijging van 15 procent.

Wouter van Dijk

Dat blijkt uit de recente verkoopcijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Ook Barneveldse woningen in alle andere categorieën worden duurder en duurder. Een gemiddelde rijwoning kost nu meer dan een kwart miljoen (252.000 euro), waar dat exact een jaar geleden nog 237.000 euro was. Voor een Barneveldse hoekwoning moet nu gemiddeld 311.000 euro worden neergeteld (was 285.000 euro). De hoogste stijging (ruim 15 procent) is te vinden in de categorie twee-onder-éénkappers. Kostte zo'n huis vorig jaar nog gemiddeld 347.000 euro, nu is dat gemiddeld 399.000 euro.

Dat de Barneveldse huizenprijzen al langere tijd behoorlijk in de lift zitten, is inmiddels een bekend gegeven. Het is vooral een economisch gegeven van vraag en aanbod: er zijn meer mensen die in Barneveld een huis willen kopen dan dat er woningen beschikbaar zijn. Dat is ook terug te zien in de NVM-cijfers. De verkooptijd van de woningen die te koop staan wordt korter, terwijl het aantal transacties afneemt. In het laatste kwartaal van 2017 werden 424 huizen verkocht, in het laatste kwartaal van 2018 waren dat er 393.

Met andere woorden: er worden minder huizen verkocht, maar de huizen díe verkocht worden, zijn veel sneller weg. Een hoekwoning is nu bijvoorbeeld gemiddeld 18 dagen nadat het bord in de tuin is gezet verkocht (vorig jaar 26 dagen), bij een een twee-onder-éénkapper duurt dat gemiddeld 28 dagen (vorig jaar 38 dagen). Voor de verkoop van een vrijstaand huis moet men iets meer geduld hebben (gemiddeld 67 dagen), maar ook daar gaat het fors sneller dan vorig jaar, toen de verkooptijd gemiddeld nog 103 dagen duurde.