• Wouter van Dijk

'IJssalon La Gallina gaat plat'

BARNEVELD Het pand van ijssalon La Gallina in het centrum van Barneveld gaat plat. Tenminste, dat is het plan van eigenaar Jan de Ruiter. Er moet een nieuwbouwpand voor in de plaats komen, met op de begane grond een nieuwe, ruime ijssalon en daarboven vijf luxe koopappartementen. Het terras achter de ijswinkel, aan de kant van de Nieuwstraat, verdwijnt om plaats te maken voor parkeerruimte.

Wouter van Dijk

Dat plan heeft De Ruiter inmiddels voorgelegd aan de gemeente Barneveld. Namens hem werkt ontwikkelaar De Bunte Vastgoed Oost uit Ede het plan nu verder uit. ,,We zijn nog in de ontwerpfase, dus het plan is nog niet helemaal uitgewerkt, maar het is wel duidelijk wat de bedoeling is'', zegt De Ruiter. ,,Het huidige pand is verouderd en door de verschillende kleine ruimtes niet praktisch.''

HISTORISCHE OMGEVING Ontwikkelaar Wouter van den Top van De Bunte gaat nu met het nieuwe plan aan de slag. ,,We zijn hierover in gesprek met de gemeente Barneveld, want het is duidelijk dat het gaat om een plan op een in het oog springende locatie in het centrum. Het nieuwe gebouw moet passen bij de historische omgeving'', waarbij hij verwijst naar het monumentale gebouw van restaurant Het Schaap. Voor het plan hoeft geen bestemmingsplanwijziging te worden doorgevoerd, maar de gemeente en de welstandscommissie moeten wel akkoord gaan met de herontwikkeling. Van den Top: ,,We zullen met elkaar goed kijken naar wat op deze plek qua bebouwing goed past. Daarnaast gaan we binnenkort in gesprek met de direct aanwonenden.'' Het pand is geen gemeentelijk monument.

DUURDERE SECTOR Als het huidige pand gesloopt is, is er meer ruimte voor ijssalon La Gallina, met daarboven vijf koopappartementen van 120 tot 140 vierkante meter groot. Het gaat om appartementen in de duurdere sector. Van den Top: ,,Het is wat dat betreft een toplocatie, midden in het centrum en met uitzicht op kasteel De Schaffelaar, een unieke plek om te wonen.'' Het nieuwe pand krijgt twee bouwlagen met elk twee appartementen en een derde bouwlaag meer naar achteren, voor één penthouse. Daarmee wordt de bebouwing een stuk hoger dan wat er nu staat. ,,Het nieuwe gebouw zal door de gekozen hoogwaardige architectuur lijken alsof er meerdere panden aan elkaar gebouwd zijn'', omschrijft Van den Top het. Achter de ijssalon, aan de kant van de Nieuwstraat, maakt het huidige terras plaats voor een overkapte parkeerruimte, met daarboven nieuwbouw.

De ontwikkelaar werkt het plan nu verder uit, in overleg met de gemeente. Naar verwachting eind volgend jaar, ná het komende ijsseizoen, zou de sloop kunnen starten.