• Joshua is erg blij met zijn Innowalk, Wim van Drie (penningmeester Stichting Help Joshua), Ben Bläss (voorzitter), Teunis Ruiter (secretaris) en ouders Eunice en Arnoud van Gent met hem.

    Stichting Help Joshua

Inzameling voor revalidatie-apparaat Joshua succesvol

BARNEVELD Goed nieuws voor de zevenjarige Joshua van Gent uit Barneveld en zijn ouders: er is genoeg geld ingezameld voor de aanschaf van een Innowalk, een revalidatieapparaat. De afgelopen maanden vonden er verschillende inzamelingsacties plaats voor de gehandicapte Joshua. Die leidden, veel eerder dan verwacht, tot voldoende geld om tot aanschaf over te gaan.

Jannes Bijlsma

De acties werden voor een groot deel gecoördineerd door Ben Bläss, geestelijk vader van de Ballonfiësta Barneveld. De afgelopen decennia initieerde hij al verschillende acties voor lokale en landelijke goede doelen. Viavia kwam hij in contact met de familie. ,,Geweldig dat het gelukt is om deze jongen te helpen. In dit apparaat kan hij staan, zitten en bewegen, iets wat hij niet zelfstandig kan doen."

HERSENTUMOR Vlak na zijn geboorte werd er een hersentumor verwijderd bij Joshua. De operatie ging mis, waardoor Joshua een hersenbeschadiging opliep en als gevolg daarvan eenzijdig verlamd raakte en blind werd. Hierdoor kan hij niet zelfstandig lopen en nog altijd leeft hij met een hersentumor. Regelmatig ondergaat hij een chemotherapie die tot nu toe goed aansloeg, maar waardoor hij ook flink aankwam in gewicht. Een probleem, omdat Joshua niet kan bewegen. Zijn ouders kwamen in aanraking met het nieuwe revalidatieapparaat door een uitzending van het tv-programma Radar. ,,Hij mocht op een gegeven moment in een proefopstelling van zo'n Innowalk plaatsnemen", vertelt Bläss. ,,De ouders waren heel erg enthousiast. 'Joshua fietst bij het leven!', zeiden ze tegen mij. Er was echter één probleem: de zorgverzekeraar vergoedde het apparaat niet. En het kostte ruim 15.000 euro."

GROENE MUNTEN Toen Bläss dat hoorde, ging hij aan de slag. Hij richtte de stichting Help Joshua op ,,Ik werk altijd met een comité van aanbeveling, bij dit soort acties", legt hij uit. ,,Ook in dit geval. Burgemeester Van Dijk wilde daar wel zitting in nemen, evenals wethouder Hans van Daalen en voorzitter Jan Joosten van de Barneveldse Middenstandsvereniging. We begonnen met een goede doelenactie van Specsavers in Barneveld. Mensen die een bril kochten, kregen groene munten die ze aan een goed doel konden gunnen. Joshua was één van de goede doelen die daarvoor kandidaat waren. Hij werd geselecteerd, mede dankzij 1200 stemmen, waaronder een heleboel van Kinderhospice in Barneveld. Directeur Wilma Stoelinga was geraakt door zijn verhaal, waarop het Kinderhospice besloot al zijn stemmen aan ons te gunnen. Dat was geweldig!"

NAIRACSTICHTING Bläss klopte ook aan bij de Nairacstichting Barneveld. ,,Officieel voldeed Joshua niet aan de voorwaarden. Maar de stichtingbestuurders streken met hun hand over het hart en maakten hun onkostenvergoeding die ze jaarlijks ontvangen over voor de Innowalk. Dat is toch hartverwarmend?" Bläss, voorheen met de toenmalige BPC hoofdsponsor van SDVB, mobiliseerde de voetbalclub voor een collecte. ,,Die heeft maar liefst 4500 euro opgeleverd, inclusief een substantiële bijdrage van een wedstrijdsponsor." Nadat Joshua's ouders in deze krant hun verhaal deden, regende het ook nog eens donaties.

VERGULD Het doel was om voor het eind van 2018 het geld binnen te halen, maar dat blijkt nu al gelukt te zijn. Donderdag overhandigde Bläss met zijn mede-bestuursleden van Help Joshua de Innowalk aan de ouders van Joshua, die daarmee zeer verguld waren.