• Iris Lengkeek: ,,Uiteindelijk gebruiken veel zangers The Voice als springplank. Zo zie ik dat nu ook.''

    Bram van den Heuvel

Iris Lengkeek gaat vol voor zangcarrière na The Voice of Holland

BARNEVELD/AMERSFOORT Meerdere weken stond het leven van Iris Noëlle Lengkeek in het teken van The Voice of Holland, maar inmiddels is ze van haar roze wolk gevallen. In de laatste ronde van The Battles verloor de voormalige leerlinge van het Johannes Fontanus College (JFC) in Barneveld haar plek naar de liveshows. Nu is ze op zichzelf aangewezen. ,,Ik heb mijn fulltime baan opgezegd en ga vol voor mijn zangcarrière."

Jeroen van der Veer

Al langere tijd was de inwoonster van Amersfoort bezig met zingen, maar nooit maakte ze de stap richting het grote publiek. Tot ze op vakantie in 2017 de knoop doorhakte en niet veel later ook nog gevraagd werd voor het RTL-programma The Voice of Holland. ,,Het viel allemaal een beetje samen", aldus Lengkeek, die haar middelbare-schooltijd doorbracht op het JFC in Barneveld. ,,Ik had op dat moment net een studie afgerond en de vraag kwam precies op het goede moment."

GOEDE HOOP Bij The Blind Auditions zong ze een nummer over het feit dat ze geen contact had met haar vader. Daarmee raakte ze de juryleden. Alle vier de coaches draaiden hun stoel. Uiteindelijk koos de 23-jarige Lengkeek voor Anouk. Zij liet het Lengkeek in The Battles opnemen tegen een man. Ze moest een liedje zingen waarbij ze laag moest blijven met haar stem. ,,Niet ideaal, maar na The Battle kreeg ik lovende reacties van de drie andere coaches. Dat voelde erg goed."

Toch koos Anouk voor concurrent Jelle, maar zanger Waylon - de coach die Lengkeek bij de eerste ronde wist te ontroeren - gaf haar nog een kans. Lengkeek kwam in de zogenaamde 'steal room', waar ze tot het laatst mocht blijven zitten. ,,Bij het allerlaatste optreden van The Battles nam helaas iemand anders mijn plek in. Enorm zonde, want ik had goede hoop."

Het zorgde ervoor dat het avontuur bij The Voice er voor Lengkeek op zat, maar het was direct het begin van een nieuw hoofdstuk. Zo zegde ze haar baan op, begon een YouTube-kanaal en inmiddels groeit haar bekendheid. ,,The Voice slokt je leven op. Onbewust ben je er ieder moment mee bezig. Toch ben ik blij dat ik heb meegedaan, want mensen weten nu dat ik zing. Daardoor krijg ik aanvragen. Vanaf 1 februari stop ik bij mijn huidige baan en dat is best een gokje. Toch heb ik het gevoel dat ik dit nu moet doen. Ik wil me er volledig op focussen."

EIGEN NUMMERS Naast optreden is Lengkeek ook druk bezig met het schrijven van eigen nummers. En daarmee hoopt ze, net als bij The Blind Auditions, mensen te raken. ,,Ik heb al wat concepten, maar die moet ik nog uitwerken. Mijn muziek moet een boodschap hebben, al wil ik haar niet mega-emotioneel maken. In de zomer hoop ik een eigen nummer uit te brengen."

Spijt van haar deelname aan het televisieprogramma heeft Lengkeek niet. Ze is maar wat blij met de kans die ze gekregen heeft. ,,Mijn netwerk is enorm gegroeid. Natuurlijk wil je winnen als je meedoet aan het programma, maar uiteindelijk gebruiken veel zangers het als springplank. Zo zie ik dat nu ook. Dat Anouk bijvoorbeeld voor een ander koos, is een kwestie van smaak. Dat accepteer ik. Nu ga ik zelf door."