• Bram van den Heuvel
  • Ilvy Njiokiktjien

Jan en Janneke Siebelink gasten in Literair Café Barneveld

BARNEVELD Stichting Literair Café Barneveld houdt donderdagavond 3 november de vierde editie van het café, waarbij onder andere Jan Siebelink, schrijver van de roman 'Knielen op een bed violen', aanwezig zal zijn. Andere gasten zijn Ilse Ruijters, Maria Boonzaaijer, Gerard Eijk en Janneke Siebelink. Als locatie is deze keer voor de bibliotheek van Barneveld gekozen.

Annemarie van Vliet

Marti Jansen vormt samen met Eric en Karelien Druijff (foto) het bestuur van Literair Café Barneveld. ,,Ons doel is zowel het boek als de schrijver voor het lezend publiek levend te maken. En dat is bij uitstek mogelijk als iemand fysiek aanwezig is en zijn/haar boek toelicht, dan wel een dialoog met de bezoekers van het literair café op gang brengt", licht Marti toe.

JANNEKE De presentatie van de avond is in handen van Marti Jansen, met als een soort 'sidekick' Janneke Siebelink, dochter van Jan Siebelink. Zij is hoofdredacteur boeken bij Bol.com, recenseert veelvuldig boeken en komt speciaal vanuit Amsterdam naar Barneveld om deze avond gezamenlijk te verzorgen.

,,Zij weet als geen ander op effectieve en onderhoudende wijze haar gasten tot in detail te bevragen over het hoe en waarom van de kunst van het schrijven en alles daar omheen´´, zegt Karelien Druijff. ,,Ze is wat dat betreft een ideale aanvulling op het programma.

JAN SIEBELINK Haar vader Jan is niet zomaar een gast, want zijn bestseller 'Knielen op een bed violen' is inmiddels met ruim 700.000 verkochte exemplaren één van de meest verkochte literaire romans in de Nederlandstalige literatuur. Al in september 2009, vijf jaar na de verschijning, kwam de vijftigste druk uit.

LOKAAL TALENT Marti vult aan: ,,Van de twee aanwezige vrouwelijke schrijvers mag Maria Boonzaaijer lokaal talent worden genoemd.´´ De Barneveldse is voor het eerst aanwezig bij het literair café. Van haar hand verschenen drie romans na haar debuut 'Papa Tango' in november 2009 volgden in 2013 en 2015 respectievelijk 'Het vreemde meisje' en 'Joodse buren'.

NIEUW BOEK Een andere gastspreker is de uit Almere afkomstige Ilse Ruijters. Met 'De onderkant van sneeuw' debuteerde Ilse in 2014 als thrillerschrijfster. Donderdag 3 november presenteert zij haar tweede boek 'Later als ik dood ben'. Afsluiter is dichter van eigen bodem Gerard Eijk. Hij zal enkele gedichten voordragen rond het thema van de avond 'Violen' en 'Barneveld'. Ben Sombogaart, filmregisseur, is helaas verhinderd.

LEESPROJECT De organisatoren hebben nog enkele verrassingen voor de bezoekers in petto. Kunstenares Els van Stratum uit Den Bilt stelt deze avond een schilderij beschikbaar dat een directe link heeft met het thema van de avond 'Violen'. Dit schilderij wordt aan het einde van de avond verloot. De opbrengst ervan gaat naar een specifiek doel van het literair café, namelijk een leesproject met scholen en verzorgingshuizen. De bezoekers krijgen aan het eind van de avond ook een toepasselijke verrassing mee, gesponsord door Intratuin Barneveld.

HOGE VERWACHTINGEN Karelien en Marti hebben allebei hoge verwachtingen van het vierde literair café op rij. ,,Tijdens de derde editie konden we ruim honderd bezoekers verwelkomen en we geloven zeker dat we dit aantal opnieuw halen, zeker gezien onze gastsprekers. We zijn blij met de prettige samenwerking met de bibliotheek. Directeur Erik Worm was meteen enthousiast toen wij bij hem kwamen met de vraag of de bibliotheek de locatie mocht zijn van een literair café. Ook in de toekomst gaan we verder met onze samenwerking, omdat we elkaar op meerdere gebieden optimaal kunnen versterken. Daarnaast ontvangen we steun vanuit het Fonds1845´´, zegt Jansen.

SIGNEREN Het Literair Café Barneveld start donderdag 3 november om 19.30 uur. Vanaf 19.00 uur zijn bezoekers welkom. De entree bedraagt 10 euro (contant betalen), inclusief hapje en drankje.

Kaarten zijn verkrijgbaar via literaircafebarneveld@gmail.com. Er is gelegenheid om boeken van de aanwezige schrijvers aan te schaffen en te laten signeren.

Locatie: Openbare Bibliotheek Barneveld aan de Nieuwstraat 29. Parkeren is mogelijk aan de Kapteijnstraat of Kampstraat.