• Jan Smit komt naar Voorthuizen.

    Mischa Schoemaker
  • De gastvrouwen van het Voorthuizense dweilfestival.

    ...

Jan Smit treedt op bij NK Dweilorkesten Voorthuizen

VOORTHUIZEN Het Bunckmanplein zal zaterdag 6 juli om 21.00 uur voor even het Jan Smitplein heten, want het bestuur van het Nationaal Kampioenschap Dweilorkesten heeft niemand minder dan de Volendamse volkszanger Jan Smit weten te strikken voor een optreden.

Met onder meer het optreden van Jan Smit wordt het derde lustrum van het Nationaal Kampioenschap Dweilorkesten (NKD)/Dweilfestival groots gevierd op de eerste zaterdag van juli. Naast Jan Smit, staat later op de avond nog een tweede optreden gepland met de Lawine Boys. Ze waren al twee keer eerder in Voorthuizen, maar hebben aangegeven opnieuw het Voorthuizense dweilfeest van extra sfeer te willen voorzien.

Het centrum van Voorthuizen wordt zaterdag 6 juli een hele dag bevolkt worden door vele honderden kleurrijke dweilmuzikanten. Bestuurssecretaris Dick van Rheenen is enthousiast over het aantal deelnemers dat zich al heeft aangemeld. ,,In de nationale dweilwereld is het NKD niet meer weg te denken. We hebben een reputatie opgebouwd; daags na het festival van vorig jaar, kregen we al mailtjes van deelnemende orkesten die er dit jaar graag weer bij wilden zijn."

Het derde lustrum zal weer een volledig programma kennen, dat wil zeggen van 's ochtends 11.00 uur, als de muzikanten verzamelen in Het Trefpunt, tot middernacht op het Bunckmanplein.

TWINTIG DWEILORKESTEN In de leutklasse, de strijd om de 'Hij was maar een clown-bokaal', staat de teller op dit moment op tien orkesten. Het bestuur streeft ernaar vijftien dweilorkesten naar Voorthuizen te halen voor het dagprogramma. Naast bekende namen uit de regio, ook een paar nieuwkomers, zoals 'De Muggenblazers' uit Haarlem en 'Navenant' uit Helmond

's Avonds zal het Bunckmanplein in het teken staan voor het Nationaal Kampioenschap Dweilorkesten, waarvoor al drie orkesten zijn gecontracteerd: 'De Diezebloazers' uit Den Bosch, de 'eXperience Brassband' uit Eindhoven en 'De Menaemer Feintsjes' uit Leeuwarden. ,,Als bestuur zijn we blij met de komst van de Friezen, met wie we een goede band hebben opgebouwd. Ze wonnen het NKD in de jaren 2009, 2010 en 2011 drie maal op rij. Vorig jaar hadden ze zich ook al aangemeld, maar toen hadden we vanwege Gelderpop geen avondprogramma." Het NKD zal in totaal vijf deelnemers tellen, het bestuur hoopt spoedig ook de twee andere deelnemers bekend te kunnen maken.

Alles opgeteld komen er twintig dweilorkesten naar Voorthuizen deze zomer.

GEEN ENTREE Dick van Rheenen over het samenvallen van het NKD en Gelderpop op een en dezelfde dag: ,,Dat blijft vreselijk jammer, twee topevenementen in onze gemeente op dezelfde dag. We hebben de afgelopen maanden met Gelderpop en de gemeente positieve gesprekken gevoerd, maar over de datum kwamen we er niet uit. We zien elkaar ook niet als concurrenten. We gunnen onszelf, maar ook Gelderpop een topdag zaterdag 6 juli. We staan positief in de verdere voorbereidingen van ons Dweilfestival. Want dat vergeet het publiek wel eens, we zetten al vijftien jaar een gratis evenement neer, gedragen door vele trouwe sponsoren en publiek. Daarom timmeren we de komende tijd met onze slogan aan de weg: 'Voor het NKD betaal je geen entree…'", aldus het bestuurslid met een glimlach.

VOORTHUIZENS FEESTJE ,,We hopen dat het publiek uit onze gemeente, maar ook de vele honderden toeristen die op de Veluwe verblijven en uiteraard de Voorthuizenaren zelf, ons niet in de steek laten op de eerste zaterdag van juli en het derde lustrum massaal willen meemaken en meevieren. Het bestuur doet zijn uiterste best er weer een topdag van te maken.

Tegen de Voorthuizenaren zou ik wil zeggen: al vijftien jaar is het Dweilfestival, zowel overdag als 's avonds, een echt Voorthuizens feestje, laten we dat koesteren en in ere houden. En dat uit de mond van een Barnevelder", lacht Van Rheenen.

Meer informatie via www.nationaalkampioenschapdweilorkesten.com.