• Johannes Fontanus College Barneveld

    Gerwin van Luttikhuizen
  • Gerwin van Luttikhuizen
  • Gerwin van Luttikhuizen
  • Gerwin van Luttikhuizen
  • Gerwin van Luttikhuizen

JFC Barneveld stuurt alle leerlingen naar huis

BARNEVELD De leiding van het Johannes Fontanus College (JFC) in Barneveld heeft woensdagmiddag alle 2000 leerlingen van de middelbare school naar huis gestuurd. De reden: de school zit zonder water. Een gesprongen waterleiding elders in de wijk is de boosdoener. Zo'n tien percelen rondom de school aan de Wethouder Rebellaan hebben last van de storing.

Jannes Bijlsma

Zo rond 10.30 uur werd duidelijk dat er geen water meer uit de kranen van het JFC kwam en dat de toiletten niet meer doorgespoeld konden worden. Van waterbedrijf Vitens kreeg de school aanvankelijk te horen dat de storing rond 14.30 uur opgelost zou zijn. ,,Dan wil je het nog even aanzien", zegt schooldirecteur René Minderhoud. ,,Maar op een bepaald moment werd de nood bij sommigen letterlijk en figuurlijk te hoog. Sommige leerlingen en leerkrachten werden nerveus. Ik heb bijvoorbeeld een zwangere collega en er zijn ook leerlingen die om medische redenen vaak gebruik moeten maken van het toilet."

De school informeerde nog op sportpark Oosterbos of ze daar gebruik kon maken van de toiletten, maar ook daar zat men zonder water. ,,We hebben nog gedacht aan het plaatsen van mobiele wc's, maar ook voor een dixie is water nodig." Toen het bericht van Vitens binnenkwam dat de storing vanmiddag nog niet zou zijn opgelost - omdat er geen monteur beschikbaar was - besloot de schoolleiding iedereen naar huis te sturen. ,,Dat is niet alleen uit hygiëne-, maar ook uit veiligheidsoverwegingen", aldus Minderhoud. ,,De brandblussers die op water werken, zijn namelijk ook niet te gebruiken."

De school heeft de ouders geïnformeerd over de situatie en blijft erover in contact met Vitens. Woordvoerder Claire Swart van het waterbedrijf geeft aan dat de storing is veroorzaakt door 'graafschade door derden'. ,,Hierbij is een transportleiding geraakt, dat is een wat grotere leiding. Hierop is inderdaad onder meer de hockeyclub aangesloten. Er zijn monteurs ingeschakeld en die werken hard aan de reparatie. Het gat wordt gedicht. We verwachten de storing tegen 21.00 uur te hebben verholpen."