• Foto: Wouter van Dijk

Jonker & Schut ontkent miljoenenfraude met melkproduct

BARNEVELD Opsporingsdienst FIOD verdenkt het Barneveldse transportbedrijf Jonker & Schut aan de Harselaarseweg van miljoenenfraude met melkpermeaat, een restproduct van melk. Volgens directeur Erik Schut is het bedrijf zich van geen kwaad bewust, zo meldt hij desgevraagd aan de Barneveldse Krant.

Hans-Lukas Zuurman

,,De gang van zaken is buitenproportioneel, maar we zien het onderzoek met vertrouwen tegemoet'', aldus Schut. Hij vermoedt dat de kwestie te maken heeft met ,,een technisch geschil'' dat het bedrijf in 2011 met de douane heeft gehad.

INVOERRECHTEN De onderneming betaalde in totaal vier miljoen euro te weinig aan invoerrechten, meldt de FIOD vrijdag. De dienst deed deze week invallen bij het bedrijf in Barneveld en in twee woningen in Putten en Garderen.

Bij de invallen werd een medewerker aangehouden. ,,Deze is inmiddels weer vrij'', aldus Schut, die verder niet op de kwestie wil ingaan.

GESCHIL DOUANE Volgens de FIOD, die aan het strafrechtelijke onderzoek werkt onder leiding van het functioneel parket van het Openbaar Ministerie (OM), haalde het bedrijf melkpermeaat uit Zwitserland. ,,De onderneming gaf bij de douane echter aan dat zij een restproduct invoerde van wei, vloeistof die overblijft bij de bereiding van kaas. Invoeren van wei is 93 euro per kilo goedkoper dan melkpermeaat'', aldus de opsporingsinstantie van de Belastingdienst.

VOORBARIG Schut benadrukt dat het Openbaar Ministerie ,,volstrekt voorbarig is met zijn conclusies dat er voor vier miljoen euro aan invoerrechten zou zijn ontdoken.'' Dat het OM een bericht hierover in de publiciteit brengt, acht het bedrijf ,,onrechtmatig''.

In een reactie daarop laat woordvoerder Valentine Hoen van het functioneel parket van het OM desgevraagd weten: ,,Dit is geheel volgens onze richtlijnen.''

Het onderzoek in Barneveld is begonnen na een verzoek van de Europese Unie aan de lidstaten om te controleren of melkpermeaat als restproduct van wei was ingevoerd.

Jonker & Schut is logistiek specialist in poedervormige zuivelproducten en levert daarnaast logistieke diensten in de voedingsmiddelenbranche.