• Wouter van Dijk

Joods monument medio april opgeknapt

BARNEVELD Het Joods monument bij kasteel De Schaffelaar in Barneveld zal rond maandag 15 april hersteld zijn. Schildersbedrijf Van de Beek gaat binnenkort met restauratiewerk aan de slag. Dat belooft het Barneveldse college van burgemeester en wethouders richting raadslid Henk Wiesenekker (ChristenUnie).

Wouter van Dijk

Wiesenekker stelde er recent vragen over richting het college van burgemeester en wethouders, nadat zijn partij er ook in verschillende rondvragen aandacht om vroeg. Het raadslid wilde weten of het gaat lukken om het monument vóór dodenherdenking op 4 mei gerestaureerd te hebben.

Dat gaat volgens het college lukken, want het werk gaat dit voorjaar plaatsvinden. Dat het werk tot nu toe niet was opgepakt, heeft te maken met de weersomstandigheden. ,,Het schilderwerk kan pas plaatsvinden als de buitentemperatuur boven de tien graden is, in verband met hechting van de verf.''

Het probleem met het monument is dat de letters van de tekst op het monument steeds slechter te lezen zijn. Het monument van kunstenaar Ralph Prins is belangrijk voor Barneveld, stelt Wiesenekker. ,,Het herinnert ons aan de vijf Joodse inwoners die in de oorlog zijn weggevoerd en in de kampen zijn omgekomen. Ook herinnert het ons aan de geschiedenis van de Barneveldgroep.'' Die groep bestond uit 650 Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog in kasteel De Schaffelaar en opvangkamp De Biezen waren geïnterneerd.

De Joodse bewoners, veelal wetenschappers, kunstenaars, musici, doktoren en industriëlen, woonden hier sinds 1942 en werden op 29 september 1943 overgebracht naar doorgangskamp Westerbork. De meeste mensen uit de 'Barneveldgroep' overleefden de oorlog.