• Eco Fields
  • Eco Fields
  • Eco Fields

Kalveren maken vreugdesprongetjes in Wekerom

WEKEROM Met een flinke sprint en de nodige vreugdesprongetjes vlogen ze de wei in. Dierenwelzijnsorganisatie Dier&Recht en biologische kalverhouderij Eco Fields uit Wekerom hielden zaterdag de allereerste kalverdans. De kalveren van boer Boon gingen voor het eerst na de winter naar buiten, de grazige wei in. Het werd een feest met blije, dartelende kalveren.

Bart Boon is de enige biologische kalverhouder van Nederland. Zijn kalveren vertoeven 's winters in een strostal en gaan 's zomers dagelijks naar buiten.  ,,Het is fantastisch om te zien hoeveel plezier de kalveren hebben als ze naar buiten mogen. Helaas komt 99,9 procent van de 1,5 miljoen Nederlandse vleeskalveren nooit buiten. Die kalveren groeien op in kale stallen en krijgen nooit gras of hooi´´, vertelt een woordvoerder van de Dier&Recht. ,,In ons rapport Gezondheids- en gedragsproblemen bij witvleeskalveren beschrijven we de erbarmelijke omstandigheden waaronder witvleeskalveren worden gehouden. Veel kalveren hebben bloedarmoede, zodat hun vlees wit blijft. Ook spelen maagaandoeningen, darmstoornissen en stereotiep gedrag, zoals aan elkaar sabbelen en tongrollen´´

Dier&Recht is een petitie gestart waarin minister Carola Schouten wordt opgeroepen om vleeskalveren een ,,dierwaardiger leven´´ te bieden. De petitie heeft inmiddels bijna 15.000 ondertekenaars.