• ...

Kamerlid Geurts: 'Glasvezel in buitengebied nú uitbreiden'

VOORTHUIZEN Glasvezel in het gehele buitengebied in de gemeente Barneveld moet nog liever gisteren dan vandaag geregeld zijn. Dat vindt Tweede Kamerlid Jaco Geurts (CDA), zelf woonachtig in het buitengebied van Voorthuizen. Hij reageert daarmee op het verhaal woensdag in deze krant, over het lopende project voor aanleg van glasvezel in het gebied rond Kootwijkerbroek, Kootwijk en Stroe.

Glasvezelbedrijf CIF inventariseert momenteel de belangstelling en gaat over tot aanleg als vóór maandag 10 juli minstens vijftig procent van alle huishoudens in het gebied zich heeft aangemeld. Op dit moment staat de teller op 23 procent. Wordt het benodigde percentage niet gehaald, dan is de kans aanwezig dat het bedrijf deze regio voorlopig links laat liggen.

Geurts: ,,Het kan toch niet waar zijn dat men in het buitengebied van Voorthuizen, Garderen, Terschuur en Zwartebroek nog langer moet wachten op snel internet? Wat mij betreft wordt dit projectplan nú uitgebreid, want de belangen zijn té groot om nog te wachten.'' Hij heeft het dan niet alleen om de noodzaak van goed internet voor agrariërs en voor bijvoorbeeld de zorg. ,,Wat te denken van de toeristische branche? Heb je als vakantiepark tegenwoordig geen goede wifi-verbinding, dan blijven de mensen echt weg. En ik ken genoeg mensen in het buitengebied die hun adresjes in het dorp hebben waar ze naartoe gaan wanneer ze iets moeten uploaden. Thuis duurt dat gewoon veel te lang. Zonder goed internet in het buitengebied wordt ondernemerschap bemoeilijkt en vermindert de waarde van je huis.''

Geurts gaat er naar eigen zeggen ,,via lobbyen'' werk van maken om het glasvezelproject uit te breiden.