'Kansarme gezinnen toekomst geven'

VOORTHUIZEN Ruim twintig ondernemers uit Voorthuizen en directe omgeving gaan zich inzetten om het project Grace Farm in Malawi de komende jaren te ondersteunen. Op korte termijn moeten op deze boerderij duizend kansarme gezinnen uit de directe omgeving een nieuwe toekomst kunnen opbouwen. Daartoe is nu een nieuw ondernemersplatform opgericht.

Door Wouter van Dijk

Dat meldt Ben de Wild, één van de initiatiefnemers van het platform. ,,Het gaat erom dat we voldoende steun vinden om de eerstkomende vijf jaar de boerderij in het dorp Namwera op een hoger plan tillen. Na die vijf jaar is het bedrijf winstgevend en kan het zichzelf bedruipen, dat is het doel."

NIEUWE ECONOMIE Het gaat om een project in het oosten van het Afrikaanse land, net aan de grens met Mozambique. ,,Malawi is het armste land in Afrika waar momenteel geen oorlog woedt. Door te investeren in dit project willen we een nieuwe economie creëren, iets opbouwen." Voorthuizenaar Wim de Kwant kwam bij toeval vier jaar geleden in aanraking met Grace Farm. De boerderij werd in het verleden gesticht door een Zuid-Afrikaans echtpaar, dat hier om gezondheidsredenen mee moest stoppen. Dat in combinatie met een misoogst zorgde in 2011 voor schrijnende armoede.

,,De afgelopen jaren is het project gelegaliseerd", zegt De Wild. ,,De volgende stap is verdere ontwikkeling." Het landgoed, met sojaplantages, macadamiabomen en mais, beslaat bijna vijfhonderd hectare grond. Momenteel werken er ruim vijfhonderd gezinnen uit de omliggende dorpen en is er een weeshuis en dagopvang. ,,We willen op korte termijn minimaal duizend gezinnen hier een plek kunnen geven, daarnaast zijn er bouwplannen voor onder meer een nieuw weeshuis en een kliniek." Op dit moment telt het landgoed 10.000 macadamiabomen, dat moeten er snel 50.000 worden. ,,Daarvoor is voldoende ruimte, dat biedt ook werkgelegenheid."

PLATFORM Om daarmee te kunnen starten is ondersteuning nodig. Maandagavond gaf de stichting daarom de aftrap voor een nieuw Ondernemersplatform, tijdens een bijeenkomst in PartyZ aan Den Akker, net buiten Voorthuizen. ,,In totaal 22 lokale ondernemers zijn bereid ons project te steunen. Omdat we dit project een landelijk karakter willen gaan geven, verwachten we de komende tijd nog meer steun. De komende periode zullen we de geboden hulp gaan omzetten in concrete plannen." Eerder werden al containers verscheept met een tractor, een maiszaaimachine, een raster, kleding, speelgoed en gereedschap.

De Wild: ,,We willen ons als christen inzetten voor een goede ontwikkeling van dit land, waar armoede een groot probleem is. We brengen een investering op gang, dragen kennis over en vertellen over het evangelie. Op langere termijn is het de bedoeling dat we ons weer terugtrekken en de boerderij volledig op eigen kracht doorgezet kan worden." GraceFarmers is het ondersnemersplatform van Stichting Raise.

Meer informatie is te vinden op www.gracefarmers.nl