• Henk Hutten

'Kijken naar álle lichtbronnen in Barneveld'

BARNEVELD De gemeente Barneveld neemt alle lichtbronnen die invloed hebben op de openbare ruimte onder de loep, in haar onderzoek naar plekken waar te weinig straatverlichting is. Hierbij wordt ook gekeken naar locaties zijn waar 's nachts juist te véél licht zou schijnen.

Jannes Bijlsma

Dat bleek woensdagavond tijdens de commissievergadering, waarin het onderwerp straatverlichting werd behandeld. De gemeente start het onderzoek naar slecht verlichte plekken in het najaar, om met betrokkenen en verenigingen van Plaatselijk Belang te beoordelen of een plek onveilig is of niet. Dat moet volgend jaar leiden tot een beleidsplan voor licht in de openbare ruimte.

De studie eerder starten kan niet, zo zei wethouder André van de Burgwal woensdagavond in de commissievergadering. ,,Om een goede beoordeling te kunnen maken tussen licht en donker, moet het ook donker zijn. Dus is het wachten op het donkere seizoen." De gemeente kijkt daarbij niet alleen naar de openbare straatverlichting, maar naar alle lichtbronnen. ,,Die bepalen tezamen het beeld buiten", aldus beleidsambtenaar Lieftink woensdag. ,,Je gevoel van veiligheid zegt wel wat, maar dat wordt vooral bepaald door de sociale controle. Als er geen mensen op een weg zijn, dan kan een weg nog zo mooi verlicht zijn, maar dan heb je er niks aan."

Het college wil daarom meer ambtelijke afdelingen bij de vorming van het beleidsplan gaan betrekken dan alleen die met de openbare verlichting te maken heeft, zei Lieftink. ,,Denk aan reclame, sport en monumenten." In het onderzoek wordt ook gekeken naar plekken die 's nachts té goed zijn verlicht, aldus Lieftink. ,,Er zijn heel veel plekken in de gemeente waar het licht de hele nacht aanstaat, waarbij dat gewoon onzin is", zo sprak ze.

Aanleiding voor het onderzoek en het te schrijven beleidsplan was de studie die de Jongerenraad Barneveld had verricht ten aanzien van slecht verlichte plekken in Barneveld. In april stelde die een top tien samen van de donkerste en gevaarlijkste wegen in het buitengebied. De jongeren noemden onder meer de Wesselseweg tussen Kootwijkerbroek en Barneveld, de Garderbroekerweg tussen Voorthuizen en Kootwijkerbroek en de Wencopperweg en dan met name het deel dat tijdelijk in gebruik is als omleidingsroute voor fietsers tussen Voorthuizen en Barneveld, tijdens de aanleg van de Harselaartunnel.

Volgende week gaat Van de Burgwal met de Jongerenraad in overleg, om samen te bekijken welke wegen veilig of onveilig zijn en of het nodig is direct in actie te komen. Begin dit jaar acteerde het college op een noodkreet van toenmalig raadslid Gert Bouwman (CDA), die in november vorig jaar aan de bel trok over duisternis op het fietspad langs de Eendrachtstraat tussen Zwartebroek en Terschuur. Twee maanden later verschenen er lantaarnpalen langs de weg.