• Het toekomstige dorpshuis van Garderen.

    GAJ/VBW Architecten

'Kom met haalbaar plan voor bieb Garderen'

GARDEREN De komst van een bibliotheek in het nieuwe dorpshuis in Garderen is voorlopig te duur. Volgens wethouder Didi Dorrestijn zouden de plannen zoals die hiervoor zijn ingediend bijna een verdubbeling van de totale exploitatie van het dorpshuis betekenen. Dat is de gemeente te gortig.

Jannes Bijlsma

Dat zei zij donderdagavond tijdens de commissievergadering. Garderen heeft een bibliotheekvoorziening in de Prins Bernhardschool, maar die alleen voor leerlingen toegankelijk. Bibliotheek Barneveld wil graag een multifunctionele ruimte in het dorpshuis realiseren, maar dat is er voorlopig niet voor ingeruimd. ,,Als de werkgroep in Garderen zegt dat er ruimte voor is in het dorpshuis, dan kan dat", zei Dorrestijn. ,,Maar het prijskaartje is voor nu te hoog. Dus wij hebben de initiatiefnemers uitgedaagd: kom met een haalbaar exploitatieplan, waarin de inzet van Garderen - de werkgroep gebruikers en Plaatselijk Belang - zichtbaar is, zoals het draagvlak, het aantal mensen dat lid wil worden. Die vraag ligt nu bij de werkgroep."

Voor muziekvereniging TOG (Tot Ons Genoegen) liggen de zaken anders; de gemeente zelf doet hard haar best om die een plek in het dorpshuis te geven. En dit gaat ook lukken, gaf wethouder Dorrestijn aan. ,,Hierover zijn inmiddels afspraken gemaakt." De vereniging maakte zich vooraf zorgen dat een verhuizing gepaard zou gaan met een grote huurverhoging. ,,Dit mag ons als gemeente wel wat kosten, juist om dit soort verenigingen een kans te geven. We laten TOG niet vallen. Het nieuwe dorpshuis mag niet het einde van TOG betekenen."