• Robin van Lonkhuijsen
  • Robin van Lonkhuijsen
  • Robin van Lonkhuijsen
  • Robin van Lonkhuijsen
  • Robin van Lonkhuijsen
  • Robin van Lonkhuijsen

Koningin maakt virtuele rit door windturbine

BARNEVELD Henk Lagerweij gaf Hare Majesteit koningin Máxima dinsdagmiddag tijdens een werkbezoek in Nijmegen persoonlijk uitleg over de werking van de windturbines, die door het Barneveldse bedrijf Lagerwey zijn gemaakt.

Lagerweij was hier, als oprichter van het bedrijf Lagerwey, toe uitgenodigd door de coöperatie WindpowerNijmegen, omdat het bedrijf vier turbines heeft geleverd aan het windmolenpark, dat eigendom is van bewoners uit de regio Nijmegen-Betuwe. Samen met de oprichters van het park begeleidde Lagerweij koningin Máxima tijdens het werkbezoek, om in een turbine uitleg te geven over de werking van een door hem

geleverde windturbine. Het werkbezoek was niet breed aangekondigd.

Lagerweij vertelt: ,,Zij was vooral geïnteresseerd in het coöperatieve aspect van de windmolens. De gezamenlijke bewoners hebben dit park met een projectontwikkelaar gerealiseerd. Mijn uitleg ging over de techniek. Daarvoor maakte de koningin beneden in de toren, waar alle stroom bij elkaar komt, een virtuele rit door de turbine. Je kunt met een programma precies zien hoeveel Kilowatt per uur de turbine draait.´´

Het windpark in Nijmegen is begin december officieel geopend. Koningin Máxima sprak niet alleen met Henk Lagerweij, maar ook met de initiatiefnemers, vertegenwoordigers van de coöperatie WindpowerNijmegen en de Gelderse Natuur en Milieufederatie, lokale bestuurders, investeerders en omwonenden. De gesprekken gingen onder meer over de mogelijkheden voor burgers om een dergelijk molenpark te realiseren, het vinden van financiering en het betrekken van de regionale en lokale overheid.

Het ministerie van Economische Zaken nam het initiatief tot de bijeenkomst, waaraan vertegenwoordigers van de energiecoöperaties, overheden, energiebedrijven en financiële instellingen deelnamen. Het in Barneveld gevestigde Lagerwey is een bedrijf dat, sinds zijn oprichting in 1979, is uitgegroeid tot een internationale leverancier van windmolens, met onder andere vestigingen in Barneveld en Wekerom en kantoren in Finland en Engeland.