• Van links naar rechts: Nell Roest, Ina Cheddie en Hennie Ansink.

    Kunst Kijk Route Gemeente Barneveld
  • Wandobject van Evert Schimmel uit Voorthuizen.

    Ina Cheddie
  • Een schilderij van Susan Roelofsen.

    Ina Cheddie

Kunstroute Barneveld keert terug

BARNEVELD Ze vonden het als kunstenaars in de gemeente Barneveld jammer dat de kunstroute enkele jaren geleden was gestopt. En ze bedachten ineens: 'Waarom doen we het niet zelf?' Hennie Ansink, Nell Roest en Ina Cheddie houden van vrijdag 6 tot en met 8 september de Kunst Kijk Route Gemeente Barneveld. ,,We zijn een geweldig team.''

Henk van IJken

Alle kunstvormen komen in de route aan bod. Van abstract tot figuratief, van glas tot quilt en van glaskunst tot sieraden, om maar enkele uitersten te noemen. Aan de gemeentelijke route doen 41 kunstenaar op achttien locaties mee, in Kootwijk, Kootwijkerbroek, Stroe, Voorthuizen en Barneveld.

Nieuw is dat op drie centrale plekken uiteenlopende kunstenaars hun werk exposeren. Op het Schaffelaarerf aan de Stationsweg 2 in Barneveld gaat het om elf kunstenaars in verschillende ruimtes. Terwijl in Voorthuizen de kunstwerken van zeven kunstenaars bij elkaar komen op Camping Landgoed Kieftveen aan Kieftveen 26. Ook in Stroe is er een expositie met zeven kunstenaars in De Wagenschuur aan de Ravenweg 2. De Kunst Kijk Route wordt vrijdag 6 september om 13.00 uur officieel geopend op het Schaffelaarerf. Personeel van De Rozelaar assisteert hier in de bediening.

KINDER-EXPOTENT Kinderen kunnen voor het eerst aan de Kunst Kijk Route meedoen door zelf kunst te maken. ,,Het is geen kleurwedstrijd'', benadrukt Ina Cheddie. ,,Kinderen kunnen op een schilderijlijst op A4-formaat zelf een kunstwerk plakken, schilderen of kleuren. Die schilderijen mogen de kinderen zelf ophangen op het Schaffelaar-Erf in de kinder-expotent. Elk kind krijgt een attentie. Op de dagen zelf kunnen ze zich uitleven met creatieve activiteiten. Ook prettig voor ouders die in alle rust de kunstwerken willen bekijken.''

CHOCOLADE-UILEN Chocoladekunstenaar Marc Lagerwerf uit Barneveld maakt tijdens de opening op vrijdag 6 september vanaf 14.00 uur levensgrote uilen van chocolade op het Schaffelaarerf. Ze krijgen, net als op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur een plaats in een boom.
Tijdens de opening door wethouder André van de Burgwal treedt Leo Rakhorst uit Barneveld op als dichter, terwijl hij ook als kunstschilder in het hele land exposeert. Hij zal op zaterdag om 11.00, 14.00 en 15.00 uur voordragen uit eigen werk. In De wagenschuur in Stroe hangen foto's van Fred Dorfel, die ook ter plekke foto's schiet.

Het staat iedereen vrij de route af te leggen zoals zij of hij wil. ,,Zo hoorde ik al van iemand die er een familie-uitje van wil maken'', vertelt Hennie Ansink. ,,Het is gezellig om van plek naar plek te rijden, waarbij je voor een grotere of kleinere route kunt kiezen. Maar ik hoorde ook dat een groep van vier of vijf ouderen vanuit zorgcentrum Nieuw Avondrust in Voorthuizen een deel van de route zal rijden.

EPOXY De drie organisatoren maken ook zelf kunst. Ina Cheddie maakt abstracte schilderijen en cirkels van epoxy, een vloeibare hars die ze met droge pigmenten kleurt. Het werk van de Spaanse kunstenares Lita Cabellut spreekt haar aan. Zij woont en werk in Den Haag en was jurylid van het Rembrandt-project op tv. Nell Roest schildert figuratieve portretten met olieverf. In Barneveld exposeert ze onder andere een schilderij van dirigent Jaap van Zweden. Hennie Ansink schildert impressionistisch met olieverf en acryl op linnen doek bij voorkeur spelende kinderen, maar ook wel landschappen en werk in opdracht. ,,Ik kom zelf uit Nunspeet en bewonder drie impressionisten uit die plaats: Ben Vlieger, Jos Lustenburg en Jaap Hiddink.''

De organisatoren aarzelen om enkele kunstenaars in het bijzonder te noemen. Ze willen de anderen immers niet minder belangstelling geven. Na enig aandringen noemen ze toch Mieke en Christa de Vor. In hun atelier vervaardigen zij lederen tassen. Ze doen alles zelf, vanaf het ontwerp tot de laatste finesse. En Manuel Boonzaaijer met zijn ,,een realistische, eigen stijl''. Het echtpaar Ada en Harro de Jonge exposeert in Voorthuizen. Ada werkt met albast, Belgisch hardsteen en serpentijn, terwijl haar man Harro beeldhouwt met hout. Cheddie: ,,Bijzonder is dat ook Luctra Goudsmederij in Kootwijkerbroek een ontwerp-demonstratie geeft''.

De Kunst Kijk Route gemeente Barneveld is van vrijdag 6 tot en met zondag 8 september te bezichtigen. Op zondag doen niet alle kunstenaars mee. Meer informatie via de website van de organisatie.