Kunstenaar Ralph Prins van 'Barneveldgroep' overleden

BARNEVELD/DEN HAAG In zijn woonplaats Den Haag is vrijdag op 88-jarige leeftijd de Joodse kunstenaar Ralph Prins overleden. Prins was fotograaf, grafisch ontwerper, schilder en tekenaar. In de Tweede Wereldoorlog was hij lid van de 'Barneveldgroep', een groep Joodse mensen die door de bezetter in eerste instantie werd uitgezonderd van transport op grond van hun bijzondere verdiensten. Dat waren voornamelijk wetenschappers, kunstenaars, doktoren en industriëlen, samen met hun familieleden. De opvang van deze groep Joden, zo'n 650 in totaal, werd het Plan-Frederiks genoemd.

Deze mensen werden van december 1942 tot september 1943 geïnterneerd in kasteel De Schaffelaar en in De Biezen in Barneveld. Uiteindelijk werden de leden toch naar Westerbork en daarna naar Theresiënstadt in Tsjechië gedeporteerd. De meeste leden van de Barneveldgroep overleefden de oorlog.

Na de oorlog ontwierp Prins meerdere oorlogsmonumenten, waaronder de Davidsster bij het kasteel in Barneveld (foto). Een van zijn bekendste werken is het ontwerp voor nationaal monument Kamp Westerbork, een veertig meter lange spoorlijn waarvan de rails op het eind omhoog gebogen zijn.