• Foto: Wouter van Dijk

Kwartiersdienst Valleilijn nog in de wachtkamer

BARNEVELD/EDE Naar verwachting in het najaar moet er vanuit het ministerie van infrastructuur meer duidelijkheid zijn over het plan om op de gehele Valleilijn, de spoorverbinding tussen Amersfoort, Barneveld en Ede-Wageningen, elk kwartier een trein te laten rijden.

Door Wouter van Dijk

Dat meldde staatssecretaris Wilma Mansveld donderdagmiddag tijdens het debat in Den Haag over grote infrastructurele projecten. Het onderzoek naar de mogelijkheden is hierover nog gaande, meldde zij. ,,Waar ik aan toe wil voegen dat ik, gezien de huidige vervoersontwikkelingen en de verwachte kosten voor dit plan, momenteel geen aanleiding tot enthousiasme hierover zie."

Mansveld beantwoordde hiermee een vraag van Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber (ChristenUnie) over de stand van zaken rondom het plan.

Op de Valleilijn geldt nu nog een kwartiersdienst tussen Amersfoort en Barneveld Zuid. De gemeente Barneveld, Regio FoodValley en vervoerder Connexxion voeren al langere tijd een lobby om deze dienstregeling uit te breiden tot Ede-Wageningen. Dit vooral vanwege de toename van het aantal treinreizigers op de lijn.

Eind vorig jaar schaarden bijna alle politieke partijen binnen de Gelderse Provinciale Staten zich achter dit plan door via een motie het kabinet en de Tweede Kamer op te roepen zich in te spannen voor de kwartiersdienst. De kosten voor spooraanpassingen om een algehele kwartiersdienst mogelijk te maken, werden eerder geraamd op zo'n 46 miljoen euro. De provincie reserveerde hiervoor eerder al een bedrag van 17 miljoen euro.

Kamerlid Dik-Faber diende in het najaar vorig jaar al een voorstel in bij de Tweede Kamer voor een extra investering van 23 miljoen euro voor de kwartiersdienst. Dat plan haalde het op dat moment niet.