• De bouwlocatie van de Nederwoudse Brinken in Barneveld.

    Wouter van Dijk

Laatste ´gaswoningen´ op De Burgt

BARNEVELD De negentien nieuwbouwwoningen die dit jaar gebouwd gaan worden in de deelwijk Nederwoudse Brinken in Barneveld, zullen de laatste nieuwbouwhuizen van Barneveld worden met een aardgasaansluiting. Alle daaropvolgende nieuwbouwwoningen krijgen geen aardgasaansluiting meer.

Wouter van Dijk

Dat meldt het college van burgemeester en wethouders in een memo aan de Barneveldse gemeenteraad. Vanwege de nieuwe wet Voortgang Energie Transitie (VET) geldt sinds begin deze maand de verplichting om nieuwbouwwoningen zonder gasaansluiting te bouwen. Voor nieuwe woningen waarvoor vóór 1 juli al een bouwvergunning was aangevraagd, geldt deze verplichting echter niet. Het gevolg is dat bewoners van de nieuw te bouwen de huizen in de Nederwoudse Brinken - ter hoogte van de rotonde bij de nieuwe Jumbo in Eilanden-Oost - straks nog op gas kunnen koken.

Ook enkele nieuwbouwwoningen in Stroe en in de Voorthuizense wijk Holzenbosch, waarvan de bouw onlangs is gestart of binnenkort start, krijgen nog een gasaansluiting en voor enkele individuele plannen voor huizen in de woonwijk Veller geldt dat een aardgasmogelijkheid afhankelijk is van de datum van indiening van de omgevingsvergunning.

Bij alle andere nieuwbouwplannen die nu op stapel liggen, worden huizen gebouwd zonder gasaansluiting en zal verwarming en koken op andere wijzen gerealiseerd moeten worden. In sommige situaties wordt gekozen voor ´all electric´, waarbij alles op elektriciteit draait. Bij andere huizen wordt vooral gekeken naar de mogelijkheid om warmtepompen te realiseren. De eerstvolgende woningbouwplannen zijn onder meer in de wijken Wikselaarse Eng en Holzenbosch in Voorthuizen, naast het nieuwe dorpshuis aan de Wikselaarseweg in Voorthuizen, in de nieuwe wijk Oostbroek in Kootwijkerbroek, op de oude schoollocatie aan het Valkhof in Barneveld en in nieuwe deelwijken in de Barneveldse wijk De Burgt.