• Ferdy Damman

,,Laten we er maar het beste van maken''

BARNEVELD Zelf durft ze er nog nauwelijks naar te kijken, de weersvooruitzichten voor komende dagen, maar duidelijk is dat Koningsdag dit jaar nat en koud wordt. ,,Jammer, maar het is niet anders'', zegt voorzitter Karelien Druijff van Oranjestichting Barneveld. ,,Laten we er maar met z'n allen het beste van maken.''

Wouter van Dijk

Het weer - maximaal acht graden en veel kans op regen - zorgt in Barneveld vooralsnog niet voor aanpassingen in het programma van de feestdag, meldt ze verder. ,,Natuurlijk zullen we de situatie nauwgezet in de gaten houden. Als het écht te gek wordt, moeten we misschien bepaalde onderdelen afgelasten, maar dan moet het er wel heel hard aan toe gaan. Regent het té hard, dan kunnen kinderen niet op de springkussens, dat is te gevaarlijk.'' Eén van de grote springkussens, de Challenge, zal in eerste instantie niet opgeblazen worden.

VRIJMARKT In sommige gemeenten worden voorzorgsmaatregelen getroffen. Woudenberg kiest er bijvoorbeeld voor de kleedjesmarkt naar binnen te verplaatsen. Druijff: ,,Dat gaan wij niet doen, dus hier geldt dat iedereen zijn of haar eigen voorzorgsmaatregelen moet treffen, met zeiltjes en goede kleding.'' Naast de vrijmarkt zijn onder meer de oldtimerrit, de aubade van muziekgezelschap De Harmonie bij het oude Raadhuis en de kinderspelen op het Gowthorpeplein de vaste ingrediënten van Koningsdag in Barneveld. Druijff: ,,De aubade is nog wel een aandachtspunt. De Harmonie kan in de regen niet spelen, dus daar kijken we nog naar.''

EXTRA TENTEN In Voorthuizen worden met man en macht extra tenten en overkappingen geregeld voor op het Oranjeterrein aan de Roelenengweg. ,,Veel meer dan dat kunnen we ook niet doen'', zegt vice-voorzitter Evert van Middendorp van de Oranjevereniging. ,,Zo proberen we het grootste deel van de kinderkleedjesmarkt droog te houden.'' Verder staat warme chocolademelk op het programma. ,,En misschien gaan we ook wel ijsmutsen verkopen.'' De optochten in Voorthuizen gaan vooralsnog wel gewoon door, evenals het avondprogramma met optredens van The Chicken Sessions Band en One Two Trio.

WARME CHOCOLADEMELK Vanwege de voorspelde regen wijzigt het programma van Koningsdag in Kootwijkerbroek wel. Zo gaan de kinderspelen, de luchtkussens en het bubbelvoetbal naar binnen, in manege Voorwaarts aan de Essenerweg. Andere spelonderdelen, zoals 'met glans van de schans', het kratstapelen en de bungeetrampoline blijven wel buiten. ,,Misschien hebben we geluk dat het tussen de buiten door kan'', zegt Jacqueline Franken namens de organisatie. Ook met de catering wordt in Kootwijkerbroek rekening gehouden met het weer. Zo is ook warme chololademelk te krijgen, naast warme snacks.

PONCHO'S EN KINDERFILM Ook in Terbroek staat de buienradar aan. Tijdens de optocht door de dorpen Zwartebroek en Terschuur krijgen alle kinderen een oranje poncho tegen de regen. Als het te hard gaat regenen, wordt de optocht ingekort. De kinderspelen op sportpark Overbeek worden afgelast. In plaats daarvan wordt er voor de jongste kinderen een kinderfilm vertoond in de kantine, voor de iets oudere jeugd is er een bingo in een grote tent. ,,We zorgen ervoor dat iedereen warm en droog zit'', aldus de organisatie. In de middag vervalt het spel 'levend ganzenbord'. Daarvoor in de plaats wordt een 'crazy bingo' gehouden, met drie hoofdprijzen. Daarna vindt in de kantine én in de tent een feest plaats met live muziek.

WARM DOUCHEN Ook in Garderen is het oranjeprogramma enigszins aangepast, meldt voorzitter René den Uijl van de Oranjevereniging. ,,De activiteiten voor de kleine kinderen gaan naar binnen, naar dorpshuis De Koepel'', zegt hij. ,,We overwegen nu of we de horeca daar ook naartoe verhuizen. Verder zullen we bij alle onderdelen op dat moment kijken of het verantwoord is om ze door te laten gaan. Tussen de buien door kan het nog best mooi zijn, daar hopen we op. Misschien dat sommige onderdelen van de zeskamp komen te vervallen.'' Om deelnemers warm te houden is daarnaast een douchegelegenheid geregeld.