• Erik van't Land

Lokfiets bewijst na drie dagen al dienst

BARNEVELD Éen van de nieuwe lokfietsen die de gemeente Barneveld in samenwerking met de politie onlangs neerzette als prooi voor fietsendieven, bewees na drie dagen al zijn werking. De dief kon worden aangehouden én leidde naar meer gestolen fietsen.

Dat meldt gemeentewoordvoerder Bertil Rebel. ,,Een mooi resultaat in korte tijd.'' De gemeente plaatste donderdag 27 september enkele nieuwe lokfietsen op verschillende locaties waarvan bekend is dat er fietsendieven actief zijn. ,,Eén van die fietsen hadden we bij station Barneveld Centrum neergezet. Deze fiets werd zondag 30 september al gestolen. De politie kon vervolgens de verdachte aanhouden.'' Lokfietsen zijn uitgerust met een 'track and trace-chip' dat een signaal uitzendt, waardoor de fietsen makkelijk te volgen op te sporen zijn.

Uit onderzoek bleek vervolgens dat er bij een vriendin van deze fietsendief in Veenendaal meerdere gestolen fietsen werden aangetroffen. Rebel: ,,Naast de lokfietsen werken we ook met het nieuwe fietsproject, zijn er extra camera's aangebracht op de stations en is het toezicht verscherpt. Doel is het aantal fietsdiefstallen terug te brengen.''